Kosovo, zloupotreba subvencija

Izvor: BKTV News, 26.Avg.2013, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo, zloupotreba subvencija

Imanja u selima oko Prištine bila su nakon sukoba 1999. godine najatraktivnija za prodaju. Prodavci su bili Srbi, a kupci Albanci. Kažu da se za jedan hektar uzimalo i dva miliona evra. Mnogim prodavcima, međutim, to izgleda nije bilo dovoljno. Mnogi i dalje podnose zahteve za dobijanje subvencije za poljoprivredu, bez obzira što je imanje otuđeno.
Postoji sumnja da jedan broj Srba na Kosovu za prodata poljoprivredna imanja i dalje uzima subvencije od Vlade Srbije. Zloupotreba te vrste >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << im je omogućena time što prodaju zemljišta nisu registrovali u srpskom katastru, a Vlada Srbije za proveru stanja radi isplate subvencija ne traži podatke iz kosovskog katastra.
Imanja oko velikih gradova, posebno u selima oko Prištine bila su nakon sukoba najatraktivnija za prodaju. Prodavci Srbi, a kupci Albanci. Kažu da se za jedan hektar uzimalo i dva miliona evra. Prodavcima, međutim, to izgleda nije bilo dovoljno.
Neke kuće u selu Čaglavica nadomak Prištine, izgrađene su nakon sukoba 1999. godine na poljoprivrednom zemljištu. Ono se u katastru Srbije, iako je prodato, i dalje vodi na bivše vlasnike, a oni i dalje imaju pravo na subvencije Vlade Srbije. U njoj, ovo zemljište i dalje tretiraju kao poljoprivredno.
Za poljoprivedne subvencije Vlade Srbije potrebno je predati dokaz o posedovanju zemlje iz srpskog katastra. To je osnovno u filijali republičkog Tezora u Gračanici. U filijali znaju za mogućnost zloupotrebe, ali ne i za razmere.
Prema saznanjima Slaviše Jovanovića iz filijale Trezora u Gračanici, tamo gde su ranije bile obradive površine, sada su nikle zgrade. Jovanović kaže da njihovi vlasnici i dalje podnose zahteve za dobijanje subvencija za poljoprivredu, bez obzira što je imanje otuđeno.
Ko ima pravo na subvencije određuju u Ministarstvu poljoprivrede Vlade Srbije. Saopštili su nam da je ove godine od šest hiljada registrovaih domaćinstava na Kosovu podsticajna sredstva dobilo četiri hiljade i da im je isplaćeno 80 miliona dinara.
Upućeni kažu da se zloupotrebe mogu sprečiti proverom na terenu i usklađivanjem podataka iz dva katastra. Saznalo bi se i koliko je zemlje prodato. Razmena katastarkih podataka Beograda i Prištine je dogovorena 2011. godine, ali se taj deo sporazuma još ne sprovodi.
Subvencije poljoprivrednicima isplaćuje i opština Gračanica i to sredstvima kosovske vlade.
U opštinskoj administraciji u Gračanici kažu da ne mogu da spreče da vlasnici zemljišta uzimaju subvencije iz kosovske i Vlade Srbije.
“Kancelarija sektora poljoprivrede i uprave Trezora su na razmaku od 20 centimetara i sasvim slučajno te iste ljude vidim da apliciraju i kod mene i u Trezoru pri Srbiji”, kaže Jelena Stojanović iz sektora poljorpivrede u opštini Gračanica.
U opštini Gračanica godišnje poljoprivrednicima isplaćuju ukupno pola miliona evra subvencija.
Izvor: RTS
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.