Kosovo ukinulo nalepnice za srpske registarske tablice

Izvor: VOA, 05.Jan.2024, 00:37

Kosovo ukinulo nalepnice za srpske registarske tablice

Priština — Vlada Kosova usvojila je odluku da se vozilima sa tablicama gradova u Srbiji dozvoli kretanje na teritoriji Kosova bez nalepnica kojima su prelepljivani državni simboli. Odluka je doneta na takozvanoj elektronskoj sednici Vlade - nakon čega je medijima prosleđeno saopštenje. “Uklanjanje ovog režima jeste akt dobrih komšijsih odnosa i dolazi nakon potpunog priznanja tablica Republike Kosova od strane Srbije. Odluka stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu”, navodi se u saopštenju informativne službe Vlade Kosova. Odluku o ukidanju preleplivanja državnih simbola na tablicama iz Srbije Vlada Kosova donela je pošto je Srbija 25. decembra vozilima sa kosovskim tablicama odobrila nesmetan ulazak u centralnu Srbiju bez propratnih procedura i upotrebe nalepnica. Taj propis stupio je na snagu 01. januara 2024. godine - od kada se vozila sa RKS tablicama kreću kroz Srbiju bez prelepljivanja grba Kosova i oznake RKS na registarskim tablicama.  Prethodno je kosovski premijer Aljbin Kurti, krajem 2023, izjavio da će kosovske vlasti priznati srpske tablice kada Srbija počne da sprovodi odluku, o kako je naveo, priznanju RKS tablica. Pitanje registarskih tablica je na severu Kosova samo u poslednjih godinu i po dana izazvalo brojne krize. Jula 2022. postavljne su barikade zbog toga, zatim je smenjen direktor policije za region sever Nenad Đurić koji je odbio da sprovodi odluku Vlade Kosova o preregistraciji, nakon čega su Srbi na severu napustili kosovske institucije. Od septembra 2021. Vlada Kosova, kao jedine legalne registarske tablice za vozila, tretira one koje imaju oznaku RKS.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo priznalo registarske oznake Srbije

Izvor: SandzakPress.net, 05.Jan.2024

Vlada Kosova je na elektronskoj sjednici u četvrtak odlučila ukloniti naljepnice s automobila sa srbijanskim tablicama i de facto priznati ih. Ova odluka je, kako se navodi u saopćenju Vlade, “čin dobrosusjedstva i dolazi nakon potpunog priznavanja registarskih oznaka Republike Kosovo u Srbiji”. Kako...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.