Kosovo u UN značilo bi priznanje

Izvor: B92, 25.Jan.2013, 14:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kosovo u UN značilo bi priznanje"

Vršac -- Pitanje članstva Kosova u UN može biti tema tek u okviru dijaloga o celovitom rešenju kosovskog pitanja, saglasili su se Ivica Dačić i Hajnc Vilhelm.

Dačić je naglasio da Srbija nije spremna da o toj temi razgovara usput, da ona do sada nije spomenuta i da za sada nije na dnevnom redu. "To pitanje je predimenzionirano. Ukoliko se bude razgovaralo o celovitom rešenju, ta tema će biti na dnevnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << redu", rekao je premijer.

Članstvo Kosova u UN, dodao je on, znači priznanje nezavisnosti Kosova, što je za Srbiju neprihvatljivo.

On je podsetio da je o stolici za Kosovo govorio povodom stava prištinskih vlasti koje očekuju da Kosovo bude u UN jer znaju da bez toga neće biti zaokružen proces njihove državnosti.

"To je predimenzionirano, uključujući moju izjavu da možemo o tome da govorimo u okviru celovitog rešenja. Kosovo za sada ne može da dobije samo to, nažalost sve ostalo može. Ovo ne mogu bez nas", rekao je Dačić.

Saglasnost da je izjava o stolici u UN predimenzionirana izneo je i nemački ambasador koji je objasnio da su ga pogrešno razumeli i da je jasno da nije rekao da je stolica za Kosovo uslov za dobijanje datuma pregovora za članstvo Srbije u EU.

Nemački ambasador je ponovio da Priština kao adut ima Evropsku uniju, a Srbija UN.

On se sa premijerom saglasio i da će to pitanje pre ili kasnije biti stavljeno na dnevni red i naglasio da je potpuno jasno da je ono značajno za Kosovo i podsetio da je to i srpski premijer rekao.

"Slažem se sa premijerom da će to biti tema u okviru celovitog rešenja pitanja Kosova ", naglasio je ambasador Nemačke.

Rumunija nas neće uslovljavati

Predsednik Vlade je, tokom posete Vršcu, izrazio uverenje da Rumunija neće u nastavku procesa evrointegracija uslovljavati Srbiju pitanjima vezanim za položaj rumunske nacionalne manjine, što mu je, kako je rekao, obećao i premijer te države.

Dačić je novinarima, pri otvaranju nove proizvodne linije kompanije "Fresenius", istakao da se odnosi s Rumunijom ne smeju poremetiti zbog pitanja šta se smatra rumunskom nacionalnom manjinom ili pitanja identiteta Vlaha.

Odgovarajući na pitanje lokalnih novinara, Dačić je rekao da je taj problem predimenzioniran u javnosti i da je Srbija svakako spremna da o toj temi razgovara.

"U Rumuniji postoji izreka da oni imaju samo more i Srbiju kao prijatelja. Mi nemamo more, imamo samo prijatelje", rekao je Dačić.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Članstvo Kosovo u UN nije na dnevnom redu

Izvor: RTS, 25.Jan.2013

Srbija nije spremna da usput razgovara o temi članstva Kosova u UN i ta tema za sada nije na dnevnom redu, kaže premijer Dačić posle susreta sa ambasadorom Nemačke u Beogradu Hajncom Vilhelmom. ..Premijer Srbije Ivica Dačić i ambasador Nemačke u Beogradu Hajnc Vilhelm saglasili su se da pitanje...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.