Kosovo protiv kandidature Srbije

Izvor: B92, 19.Feb.2012, 20:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo protiv kandidature Srbije

Beograd -- Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da je Vlada Kosova poslala pismo svim članicama EU u kome traži da se Srbiji ne odobri kanidatura za članstvo u Uniji.

Srbija je kriva za neuspeh dijaloga, navodi se u pismu koji je iz Prištine upućen u zemlje članice EU, koje bi krajem februara ponovo trebalo da odlučuju o srpskoj kandidaturi. Šef pregovaračkog tima Beograda Borko Stefanović pokazao je gostujući na RTS-u to pismo, a u Briselu kažu da ne znaju ništa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o pismu Prištine.

"U pismu se ističe da je postignut samo ograničen napredak u dijalogu i ukazuje na nedostatak suštinskog dijaloga u implementaciji u postizanju dogovora o otvorenim pitanjima", kaže Ivica Dačić.

S tim u vezi Kosovo poziva Evropsku uniju i države članice da to imaju u vidu posebno u kontekstu odluke o dodeli kandidature Srbiji krajem februara ove godine, navodi se u pismu zemljama članicama EU, rekao je Dačić.

Vlada Srbije mora da osudi ovakav potez Prištine jer se, kako navodi ministar unutrašnjih poslova, na ovaj način Srbija dovodi u neravnopravan položaj.

Slanje ovog pisma i ovakav zahtev Prištine jasno pokazuje da je za kosovske vlasti dijalog samo mogućnost za pritisak na Beograd i da ne žele kompromis sa Beogradom, kaže Dačić.

"Mislim da ovakvo jedno pismo predstavlja i jasan pokazatelj da su mnoge stvari koje se dešavaju, kada je reč o kandidaturi, više političkog karaktera, nego što je zaista reč o nekim kriterijumima koje Srbija treba da ispuni da bi dobila kandidaturu za članstvo u EU", naglasio je Dačić.

Šef beogradskog tima u dijalogu s Prištinom Borislav Stefanović je gostujući na RTS-u pokazao pismo koje je Priština poslala na adrese zemalja članica EU, ocenivši da je time "posegnula za jednim vrlo štetnim korakom".

Prema njegovim rečima, u pismu se objašnjava i šta dosad Srbija nije učinila, odnosno šta od dogovora u dijalogu navodno nije implementirala i da zato ne treba da dobije status kandidata.

"To je zaista vrlo loš potez i, čini mi se, da su u ovom momentu promašili gol", rekao je Stefanović, istakavši da je to pismo "dokaz kako ne razumeju Evropsku uniju i evropske integracije".

"Nije Priština ta, i mi duboko verujemo u to, koja ima pravo i može da odlučuje o evropskim integracijama i proširenju Evropske unije.O tome odlučuje Brisel i on, siguran sam, neće blagonaklono gledati na ovaj zaista jalov potez Prištine da ošteti našu kandidaturu", rekao je Stefanović.

U Briselu međutim navode da ne znaju ništa o pismu koje je poslala Priština, a za sada ni iz Prištine nema potvrde da je pismo poslato članicama EU.

U međuvremenu, premijer Kosova Hašim Tači kaže da će Kosovo u regionalnim forumima biti predstavljeno kao nezavisna i suverena država. To će se, kako navodi Tači, postići pominjanjem Deklaracije o nezavisnosti, zatim mišljenja Međunarodnog suda pravde i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Šef vladinog tima za dijalog sa Prištinom Borislav Stefanović izjavio je da za Beograd nije prihvatljivo rešenje za predstavljanje Kosova na regionalnim forumima u kojem bi se pominjala Deklaracija o nezavisnosti Kosova iz 2008.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Kandidatura Srbije,   Ivica Dačić

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Priština lobira u EU protiv Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 19.Feb.2012

Vlasti u Prištini zatražile su od zemalja Evropske unije da Srbiji ne odobre status kandidata, jer u dijalogu Srbije i Kosova nije postignut suštinski napredak, izjavio je zamenik srpskog premijera Ivica Dačić.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Kosovo protiv ulaska Srbije u EU

Izvor: Vesti-online.com, 19.Feb.2012

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je Vlada samoproklamovane republike Kosova poslala pismo svim članicama EU u kojem je predložila da Srbiji ne bude odobren status kanidata i u kojem je Beograd okrivila za neuspeh dijaloga..."U pismu se ističe da je postignut samo ograničen...

Nastavak na Vesti-online.com...

Kosovo protiv kandidature Srbije

Izvor: medio.rs, 20.Feb.2012, 01:29

Ministar policije Ivica Dačić kaže za B92 da je Vlada Kosova poslala pismo svim članicama EU u kome traži da se Srbiji ne odobri kanidatura za članstvo u Uniji.

Nastavak na medio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.