Kosovo nije primljeno u Unesko

Izvor: Šumadija Press, 09.Nov.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo nije primljeno u Unesko

Na današnjoj plenarnoj sednici Generalne konferencije Uneska, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije pošto nije dobilo neophodnu dvotrećinsku većinu.

Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane, prenose mediji.

Za dvotrećinsku većinu je bilo neophodno 95 glasova, pa su za usvajanje predloga nedostajala >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << tri glasa.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova su Brazil, Kina, Španija, Rusija, Indija, Kazahstan, Belorusija, Palestina, Severna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venecuela, Bahrein, Indonezija…

Uzdržani su, izmedu ostalih, bili Bosna i Hercegovina, Kolumbija, Grcka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunija, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija, prenosi B92.

Za pristupanje Kosova Unesku između ostalih glasali su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska i Belize, Irska, Island, Italija, Litvanija, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švajcarska, Čad, Tajland, Turska, Avganistan, Albanija, Nemacka, Andora…

Predlog za prijem Kosova je prethodno obrazložen da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, već zahtev da se “građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrednostima i obrazovanju”, kao i da se “na kraju podrži misija Uneska”.

Na drugoj strani, ponovljeno je da bi prijem Kosova u Unesko značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava.

Prethodno je Generalna konferencija odbila predlog Srbije o odlaganju izjašnjavanja o ovoj temi.

Protiv predloga Srbije bilo je 89 zemalja, za 59, 22 clanice Uneska su bile uzdržane‚ a 16 nije prisustvovalo glasanju.

Nastavak na Šumadija Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosovo nije primljeno u Unesko

Izvor: NTV.rs, 09.Nov.2015

PARIZ – Na današnjoj plenarnoj sednici Generalne konferencije Uneska, Kosovo nije primljeno u članstvo te organizacije pošto nije dobilo neophpdnu dvotrećinsku većinu.. Od 142 države koju su glasale, 92 su podržale članstvo Kosova u Unesku, protiv predloga bilo je 50, a 29 države su bile uzdržane,...

Nastavak na NTV.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.