Kosovo korak bliže Evropskoj uniji

Izvor: B92, 02.Maj.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo korak bliže Evropskoj uniji

Priština -- Šef pregovaračkog tima Evropske unije Žan Erik Pake izjavio je danas da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju početak kosovskog puta ka EU.

Šef pregovaračkog tima Evropske unije i direktor za zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Žan Erik Pake izjavio je danas da je Sporazum o stabilizaciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i pridruživanju početak kosovskog puta ka EU i da će reforma u oblasti vladavine zakona na Kosovu imati prioritet u procesu evro-integracija.

"Mora se raditi na vladavini prava, izbornim reformama, demokratskom vladanju, zaštiti manjina, trgovini i ja se nadam da će današnji dogovor ubrzati te reforme", rekao je Pake nakon sastanka kojim je označen završetak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU.

Dokument o SSP-u sadrži deset poglavlja i očekuje se da bude potpisan na jesen.

Premijer Kosova Hašim Tači rekao je da je SSP temelj procesa integracije Kosova ka Evropskoj uniji.

"Dogovor će biti osnovni dokument koji će regulisati naše političke odnose sa Evropskom unijom sve do trenutka učlanjenja Kosova u EU. Tim dokumentom odbacuju se sve sumnje i potvrđuje naša strategija da postanemo članica EU", rekao je Tači.

Prema rečima kosovske ministarke za evropske integracije Vljore Čitaku, potpisivanje SSP ima veliki ekonomski i trgovinski značaj za Kosovo.

"Nastupio je istorijski trenutak u evro-integracijama Kosova. Sporazum predstavlja zakonski okvir koji pruža stabilnost i bezbednost za ulagače i ostvaruje zdravu bazu za nova radna mesta. Njime se predviđa i liberalizacija tržista između Evropske unije i Kosova", kazala je Čitaku.

Zvaničnici Evropske komisije rekli su da ne očekuju nikakve prepreke u usvajanju dokumenta od strane Evropskog parlamenta.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.