Kosovo i MOK: Sporte, nisi ti mir!

Izvor: KMnovine.com, 09.Nov.2014, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i MOK: Sporte, nisi ti mir!

Srbija se ne ponaša uvek dosledno, braneći sopstvene interese: u želji da postane član EU ona s vremena na vreme čini određene korake, faktički pristajući na to da je Kosovo samostalna država.
...

Olimpijska "reprezentacija Kosova" može da otputuje već na naredne igre koje će biti održane u Brazilu 2016. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << Da podsetimo da je u oktobru MOK pružio nepriznatoj državi privremeno članstvo, konačno rešenje će biti doneto na zasedanju Generalne skupštine u decembru u Monaku. U četvrtak bivši predsednik MOK-a Žak Roge je izjavio za rusku agenciju R-sport da ”Priznanje Kosova u potpunosti odgovara zahtevima Olimpijske povelje”. Tako da veliki debi ”nezavisnog Kosova” može da se desi na prvim Evropskim igrama u Bakuu naredne godine.


Ranije je MOK objasnio da se odluka o Kosovu donosi u interesima lokalnih sportista, kako bi se oni spasili od neodređenosti. Pri tome protesti Beograda, koji ne priznaje nezavisnost svoje južne provincije, nisu bili uzeti u obzir. Ruski politikolog Jurij Svetov smatra da su očigledni dobro poznati dvostruki standardi:

MOK ima jedan prilično lukav izgovor, navodno, mi želimo da obuhvatimo olimpijskim pokretom čitav svet, sve zemlje. I ovaj princip deluje i na Kosovo. Ali ako se radi o Abhaziji i Južnoj Osetiji, oni se ponašaju potpuno drugačije. Problem bi mogao da se reši, na primer, tako što bi se dalo nepriznatim ili delimično priznatim teritorijama da učestvuju u Olimpijadi pod zastavom MOK. U istoriji je bilo takvih presedana, na primer 1992. godine, kada se raspadala Jugoslavija. Ali olimpijski činovnici to neće uraditi — oni se ponašaju uzimajući u obzir poziciju vlade zemlje koju predstavljaju.

Ne treba zaboraviti ni na korupcionu komponentu, setimo se bar te činjenice da je Solt-Lejk-Siti dobio pravo da organizuje praznik sporta ne toliko zahvaljujući razvijenoj infrastrukturi, koliko na račun mita i poklona članovima MOK. Jurij Svetov je ubeđen da će odluka o članstvu samoproglašene republike u MOK-u biti obavezno progurana, pošto postoji vrlo snažan prošiptarski lobi.

Kosovo je projekat napravljen u ozbiljne strateške svrhe. Da podsetimo, tamo se nalazi jedna od najvećih vojnih baza NATO-a u Evropi, uz to Kosovo je čuveno kao narkotički tranzitni centar, nećemo zaboravljati podatke o nezakonitoj transplantaciji organa, u koju bi mogli da budu umešani lokalni lideri. Tamo je akumuliran veliki novac.

Odsustvo priznanja Kosova od strane UN, čija vrata su zatvorena zahvaljujući stavu Rusije i Kine, kompenzuje se članstvom u mnogobrojnim strukturama od EBRR do Evropske rukometaške federacije. MOK ovde neće biti suvišan, ističe ruski ekspert:

U toku je proces, usmeren na to da svi naviknu da je Kosovo pravi član međunarodne zajednice. Ali, recimo otvoreno, Srbija se ne ponaša uvek dosledno, braneći sopstvene interese: u želji da postane član EU ona s vremena na vreme čini određene korake, faktički pristajući na to da je Kosovo samostalna država.

Zaista, briselski sporazumi između Beograda i Prištine podrazumevaju da zemlje neće ometati jedna drugoj procese stupanja u međunarodne organizacije. Ipak u istoriji ”olimpijske bitke” za Kosovo postoji i etički aspekat:

Otvaranje londonske Olimpijade trebalo je da bude praćeno minutom ćutanja u znak sećanja na 11 članova izraelske reprezentacije koje su 30 godina ranije ubili palestinski teroristi. Ipak u poslednjem trenutku minut ćutanja je bio otkazan, što je izazvalo zahvalnost šefa palestinskog Olimpijskog komiteta. Palestinski činovnik je apelovao na kubertenovsku maksimu koja je već hiljadu puta diskreditovala sebe ”sporte, ti si mir!”.

Ali mir se dostiže ne amnezijom, već isključivo katarzom. Zato, primajući Kosovo u svoje redove, trebalo bi naći dosledniji primer, započeti olimpijadu u Riju minutom ćutanja u znak sećanja na stotine žrtava među nealbanskim, ne, čak šire, među stanovništvom nelojalnom OVK. Jer kako je rekao šef rukometaškog saveza Srbije Vladimir Marjanović, ”Nama Kosovo nije oteto u MOK, na šahovskoj olimpijadi ili na rukometnom terenu, već pravnim i fizičkim nasiljem”.


Timur Blohin / Glas Rusije

Pripremile: KM Novine


Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na KMnovine.com...






Povezane vesti

Kosovo i MOK: Sporte, nisi ti mir

Izvor: Vostok.rs, 09.Nov.2014

09.11.2014. -..Srbija se ne ponaša uvek dosledno, braneći sopstvene interese: u želji da postane član EU ona s vremena na vreme čini određene korake, faktički pristajući na to da je Kosovo samostalna država...Olimpijska reprezentacija Kosova može da otputuje već na naredne igre koje će biti...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.