Kosovo i Krim  nisu isto

Izvor: Blic, 05.Mar.2014, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo i Krim nisu isto

Stav ruskog predsednika očito je zbunio srpske političare.

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin iskoristio je juče Kosovo kao argument za eventualno otcepljenje ukrajinske republike Krim. On je povodom krize u Ukrajini poručio da Rusija ne namerava da se meša kako bi pripojila Krim, ali je istakao da svi “građani Ukrajine, gde god da žive, treba da imaju ista prava da odluče o sopstvenoj budućnosti”.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
- Ako je samoopredeljenje bilo dozvoljeno kosovskim Albancima i uopšte u mnogim delovima sveta, to znači da pravo nacija na samoopredeljenje niko nije ukinuo - dodao je on.

Srpske političare zatekla je izjava Putina, pogotovo one koji ga smatraju za najvećeg prijatelja Srbije i branioca srpskog suvereniteta. Slobodan Samardžić iz DSS-a, koji se zalaže za prekid pregovora sa Evropskom unijom i približavanje Rusiji, misli da je “Putin možda u brzini napravio pogrešnu analogiju Kosova i Krima”.

Šta je Putin rekao?

„Ako je samoopredeljenje bilo dozvoljeno kosovskim Albancima i uopšte u mnogim delovima sveta, to znači da pravo nacija na samoopredeljenje niko nije ukinuo.“

- Putin me nije razočarao. Zar sada treba da se ljutimo na njega zbog pogrešne analogije, a hoćemo da se priključimo EU koja smatra da Kosovo treba da bude nezavisno? Kosovo i Krim su potpuno drugačiji slučajevi. Kosovski Albanci su proglasili nezavisnost, a na Krimu se bore za autonomiju - navodi Samardžić za “Blic”.

Da je Putin u brzini pogrešio ne misli Dušan Bajatović, potpredsednik SPS i direktor JP “Srbijagas”. I on smatra da je predsednik Rusije uporedio neuporedivo.

- Ne mislim da je Kosovo imalo pravo na samoopredeljenje, jer je istorijski srpsko. Sa druge strane, Krim je istorijski ruska teritorija. Pravo na samoopredeljenje Krima zavisi od tih ljudi koji žive tamo. Ovom izjavom je Putin samo dao primer kako to izgleda kada se primenjuju dvostruki standardi - tvrdi Bajatović, koji nije želeo direktno da odgovori na pitanje ima li Krim pravo na samoopredeljenje.

Borislav Stefanović, funkcioner DS i bivši politički direktor MSP, smatra da Srbija treba da poštuje teritorijalni integritet ostalih zemalja, kao što se bori za poštovanje svog teritorijalnog integriteta.

- Krim je još jedan dokaz da kada se gazi međunarodno pravo, stvari mogu da odu van kontrole. Pojavljuju se razni presedani na koje se posle mnogi pozivaju - navodi Stefanović za “Blic”.

Funkcioneri SNS nisu bili raspoloženi da komentarišu jučerašnju izjavu ruskog predsednika.

Igor Mirović, potpredsednik naprednjaka, navodi da u ovom trenutku Srbija treba da bude neutralna, a da je pitanje otcepljenja Krima velika geopolitička tema.

- Najbitnije je da ne bude krvoprolića, a Srbija treba da gleda svoja posla - kaže Mirović.

Lazić: Odbrana pozicije

Dušan Lazić, doskorašnji ambasador Srbije u Ukrajini i član Foruma za međunarodne odnose, navodi da stav Putina ukazuje na to da on traži razlog za odbranu pozicija Rusije.

- U okviru toga naveo je i primer Kosova. To opet ne znači da će se ruski stav prema Kosovu u bilo kom pogledu menjati - smatra Lazić.

Simić: Putin Zapadu vraća milo za drago

Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka, podseća da ovo nije prvi put da Vladimir Putin koristi Kosovo kao argument u vreme kada su se za nezavisnost borile bivše gruzijske republike Južna Osetija i Abhazija.

- Vladimir Putin je Zapadu prepustio izbor - poštovanje međunarodnog prava ili podsticanje secesije. Tada je bio veoma jasan. Sada je Rusija izabrala isti put. Putin Zapadu vraća milo za drago. Poređenjem Kosova i Krima on ih podseća da Rusija ne radi ništa što Zapad nije radio sa Kosovom - objašnjava Simić.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Bajatović o Putinovoj izjavi: Kosovo je istorijski srpsko, a Krim ruski

Izvor: Blic, 06.Mar.2014, 08:44

Stav ruskog predsednika očito je zbunio srpske političare...Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin iskoristio je prekjuče Kosovo kao argument za eventualno otcepljenje ukrajinske republike Krim. On je povodom krize u Ukrajini poručio da Rusija ne namerava da se meša kako bi pripojila Krim, ali...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.