Kosovo bi da brani mir u svetu

Izvor: Vesti-online.com, 04.Nov.2011, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo bi da brani mir u svetu

Predsednica samoproglašene države Kosovo Atifete Jahjaga izjavila je danas da je cilj zemlje da se brzo priključi Partnerstvu za mir, kako bi Kosovo dalo svoj doprinos u humanitarnim misijama, uspostavljanju i očuvanju mira u svetu.

Jahjaga je to rekla na skupu na kome učestvuju ministri odbrane regiona koji danas u Peći održavaju prvu konferenciju u organizaciji Ministarstva bezbednosnih snaga Kosova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

"Vojska je stavljena u funkciju odbrane i predupređivanja pretnji protiv života građana i njihove imovine. Danas je nemoguće da pozivajući se na puni suverenitet države neko gradi nedemokratsko i nasilno društvo koristeći respresivni aparat i oružane snage, kako se to događalo u prošlosti", kazala je Jahjaga.

Ona je rekla da su zemlje regiona prošle gorku istoriju sa mnogo patnji i bola.

"Bolje od bilo koga razumemo da treba da budemo jedni pored drugih, da kao susedi pružimo međusobnu podršku jer jedino tako možemo da idemo napred. Republika Kosovo nije talac prošlosti. Mi gledamo ka budućnosti, ka putu evropskih integracija i učlanjenja u NATO, kao najveću alijansu kolektivne bezbednosti", kazala je Jahjaga.

Hašim Tači je na skupu rekao da narodi Balkana imaju više nego ikada potrebu za mirom, dok je domaćin konferencije, ministar bezbednosnih snaga Kosova Agim Čeku, istakao opredeljenje da BSK bude deo severnoatlanske alijanse i struktura bezbednosti u regionu.

Dvodnevnoj konferenciji prisustvuju ministri odbrana Albanije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Slovenije, predstavnici komande SAD za Evropu i predstavnici NATO.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.