Kosovo: Srbi blokirali puteve

Izvor: B92, 03.Jul.2012, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Srbi blokirali puteve

Kosovska Mitrovica -- Srbi su se okupili jutros na više lokacija na severu Kosova i blokirali puteve, kako bi još jednom poslali poruku da ne žele da se integrišu u kosovsko društvo.

Srbi u 9 sati blokirali sve važnije putne pravce u opštinama Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok i Leposavić, a blokada će, kako kažu, trajati najmanje jedan sat. Magistralni put Kosovska Mitrovica - Ribariće blokiran je u Zupču, a u blokadi su put Priština - Raška u Rudaru u opštini >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zvečan i isti putni pravac na još nekoliko lokacija u Leposaviću.

Oko devet sati Srbi su se okupili i kod glavnog mosta na Ibru u severnom delu Kosovske Mitrovice, a u gradu je blokirano nekoliko ulica u gradu. Oko 300 Srba okupilo se danas u Gračanici u znak protesta zbog, kako ukazuju, poražavajućeg stanja ljudskih prava i upotrebe prekomerne sile i brutalnosti Kosovske policije tokom proslave Vidovdana.

Skup je počeo nešto posle 13 sati, intonacijom himne "Bože pravde". Skup organizuje Kosovska strateška akciona mreža koja okuplja više

od 90 srpskih nevladinih organizacija sa cele teritorije Kosova i Metohije.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga Radenko Nedeljković izjavio je da današnjim protestom Srbi sa severa Kosova žele da pošalju poruku mećunarodnoj zajednici i Prištini da ne žele kosovske institucije.

Nedeljković je novinarima izjavio da je okupljanje građana na severu pokrajine prilika da se još jednom odlučno kaže da Srbi neće kosovske institucije, da imaju institucije Rpublike Srbije koje su, kako je ocenio, jedini garant opstanka Srba na ovom prostoru.

"Ne želimo kosovske institucije, one institucije koje su pre par dana na Vidovdan izvršile brutalno nasilje. Ne znam da li neko u međunarodnoj zajednici vidi da Priština institucionalno vrši progon i torturu nad Srbima i ostalim nealbancima", rekao je on.

Nedeljković je dodao da Srbi od međunarodne zajednice očekuje da izvrši sveobuhvatnu istragu šta se desilo na Vidovdan i aktere adekvatno kazni.

Načelnik Kosovskomitrovičkog okruga je kazao da će slično okupljanje Srba i nove blokade puteva zavisiti od aktivnosti međunarodne zajdnice i prištinskih institucija i da će se Srbi ponašati u skladu sa tim.

"Narod koji je izašao na temperaturi višoj od 30 stepeni je odlučan, jedinstven i naoružan strpljenjem i mudrošću i izdržaćemo do kraja", kazao je Nedeljković.

NVO: Prekinuti sa kršenjem prava Srba

Mreža nevladinih organizacija na Kosovu organizovala je danas protest u Gračanici na kojem je pozvala međunarodnu zajednicu da spreči kršenja ljudskih prava Srba na KiM i zatražila ostavku kosovskog ministra unutrašnjih poslova Bajrama Redžepija kao jednog od odgovornih za to.

Izvršni direktor Centra za mir i toleranciju Nenad Maksimović je, kako prenosi Kim radio, rekao da su predstavnici institucije koja je zadužena za red i mir, na Vidovdan, pregazili sopstveni Ustav koji jasno propisuje da Srbi tokom proslava mogu da koriste svoje nacionalne i verske simbole.

"Okupili smo se zbog poslednjeg primera brutalnosti, gde su policajci gazili ne samo zastave Srbije, simbol srpske državnosti, već i majice i sve što je srpsko", kazao je Maksimović.

Direktor Kosovske strateško-akcione mreže Nenad Rikalo je kazao da je mreža rešena da protiv odgovornih lica podigne krivične tužbe.

Sa međunarodnim predstavnicima će, prema njegovim rečima, tražiti sastanke i organizovati debate na kojima će tema biti "institucionalna represija".

"Pitanje ljudskih prava mora da se podigne na viši nivo kako bismo kao narod i kao zajednica mogli lakše da dišemo i da se ovde osećamo kao ljudi", kazao je Rikalo.

Predstavnike Srba koji rade u kosovskim institucijama Rikalo je optužio da nisu reagovali i pozvao ih je da kažu zašto ćute.

Na skupu u Gračanici bilo je prisutno nekoliko stotina ljudi, od kojih su mnogi bili svedoci onoga što se na Vidovdan dogodilo na Gazimestanu.

Okupljenim građanima organizatori su podelili ružičaste naočare,kako je objašnjeno, zato da bi makar na trenutak videli stvarnost na Kosovu onako kako je vide predstavnici međunarodne zajednice koji već 13 godina šalju izveštaje o stanju ljudskih prava na Kosovu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srbi blokirali puteve na severu Kosova

Izvor: Akter, 03.Jul.2012

Jednočasovna blokada glavnih puteva na severu Kosova prošla je bez incidenata

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.