Kosovo: Put ka pregovorima sa EU

Izvor: B92, 10.Okt.2012, 19:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Put ka pregovorima sa EU

Priština -- Kosovska predsednica Atifete Jahjaga i premijer Hašim Tači pozdravili su rezultate studije izvodljivosti koju je izradila Evropska komisija.

Oni su ocenili da ona otvara put ka početku razgovora o procesu stabilizacije i pridruživanja između EU i Kosova.

"Studija izvodljivosti potvrđuje da je Kosovo spremno da otvori razgovore o SSP, nakon ispunjavanja kratkoročnih prioriteta", navodi se u izjavi Jahjage, dostavljene medijima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Jahjaga je ocenila i da SSP predstavlja prvi veliki korak zemlje na putu učlanjenja i pune integracije u EU, kao i da će uspostavljanje ugovornih odnosa između EU i Kosova imati značajnog uticaja na demokratske procese i podsticaj unutrašnjih reformi kao i na ekonomski razvoj zemlje, obezbeđujući istovremeno stabilnost i sigurnost za spoljne investitore. Tači je ocenio da je usvajanje studije izvodljivosti "poseban događaj za Kosovo", a ovu godinu je nazvao "godinom uspeha i konkretizacije evropske agende Kosova".

On je na sednici vlade rekao da početak pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanja označava najznačajniji korak u okviru integrativnih procesa Kosova u EU.

Tači je kazao da "ovaj korak predstavlja zaokruživanje i priznanje jednog velikog, kolosalnog ekipnog rada" političkih partija i institucija Kosova.

Šef kancelarije Evropske Unije na Kosovu Samjuel Žbogar izjavio je da studija izvodljivosti za Kosovo potvrđuje spremnost Prištine za početak pregovora o procesu stabilizacije i pridruživanja.

Evropska komisija ocenila je u današnjem izveštaju da je Kosovo u velikoj meri spremno da otvori pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i, ukoliko se ostvari određeni napredak, preporučiće smernice za pregovore.

"Ova studija je jasno potvrdila da nema zakonskih smetnji za ostvarivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU", rekao je Žbogar.

Prema rečima Žbogara, studija pokazuje da je u većini slučajeva Kosovo uspostavilo zakonske okvire i jedan deo administrativnih kapaciteta.

"Sa zakonskog stanovišta EU može da zaključi sporazum sa Kosovom. Različiti stavovi (o nezavisnosti Kosova, zemalja članica EU) ne predstavljaju smetnju da Kosovo ostvari obaveze iz SSP-a", rekao je Žbogar.

Među glavnim nalazima studije izvodljivosti za proces stabilizacije i pridruživanja Kosova i EU spominju se angažovanje na ostvarivanju postignutih sporazuma između Prištine i Beograda kao i rešavanje problema na severu Kosova s posebnim akcentom na poštovanje nekih značajnih potreba za lokalno stanovništvo.
Pogledaj vesti o: Hašim Tači

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Jahjaga i Tači pozdravili rezultate studije izvodljivosti

Izvor: BKTV News, 10.Okt.2012

Kosovska predsednica Atgifete Jahjaga i premijer Hašim Tači pozdravili su danas rezultate studije izvodljivosti koju je izradila Evropska komisija, ocenivši da ona otvara put ka početku razgovora o procesu stabilizacije i pridruživanja između EU i Kosova.. - Studija izvodljivosti potvrđuje da...

Nastavak na BKTV News...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.