Kosovo: Preti se monasima, zaustavljena obnova

Izvor: Mondo, 12.Okt.2016, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Preti se monasima, zaustavljena obnova

Ministarstvo kulture samoproglašenog Kosova blokiralo je preko svog područnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i Zavoda za urbanizam u Prizrenu nastavak radova na obnovi hrama Svetog Nikole u kompleksu manastira Sveti arhangeli.

Foto: Screenshot

Kako je saopštila Eparhija raško-prizrenska, inspektori su došli u manastir Svetih arhangela kod Prizrena i tražili momentalni prekid radova. >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo <<

"Radnicima koji rade na obnovi ove drevne crkve, kao jedinog bogoslužbenog objekta u Svetim arhangelima, prećeno je policijom i kaznama ukoliko nastave radove", dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo kulture samoproglašenog Kosova danas je i preko prištinskog dnevnika "Koha" objavilo da su radovi u Svetim arhangelima navodno nelegalni, jer se sprovode bez dozvole za gradnju.

Blokirana saradnja

Iz Eparhije navode da je zbog ovakvog odnosa Ministarstva kulture samoproglašenog Kosova rad mešovitog Savjeta za kulturnu baštinu već peti mesec zamrznut, što ne nanosi samo štetu SPC, već i vladi samoproglašenog Kosova, koja očigledno nije spremna ili u stanju da garantuje one principe na koje se obavezala Ahtisarijevim planom /Aneksom pet/ i pismom najviših kosovskih zvaničnika u novembru 2015. godine, gde se SPC garantuje sloboda upravljanja imovinom i obnovom njenih objekata.

Eparhija raško-prizrenska je početak obnove ovog hrama dogovorila još krajem maja ove godine na Savetu za sprovođenje i nadgledanje uz učešće šefova kancelarija EU i OEBS-a, kao i dva ministra samoproglašenog Kosova, kulture i prostornog planiranja.

Ministar kulture samoproglašenog Kosova Kujtim Šalja obećao je tada da će dozvola biti izdata za desetak dana, pa je idući sastanak mješovite Komisije uz saglasnost svih dogovoren za početak juna u Prizrenu.

Međutim, od tada do danas dozvola ne samo da nije izdata, već je Ministarstvo kulture odlučilo da na kraju zaustavi gradnju, koja je u međuvremenu morala da počne zbog roka za korišćenje donacije. O tome su i kosovski i međunarodni predstavnici obavešteni još u avgustu i nije bilo nikakvih zahteva o obustavljanju radova.

Episkop raško-prizrenski Teodosije izjavio je da takvo ponašanje kosovskog Ministarstva kulture predstavlja direktno kršenje fer dogovora koji je napravljen u prisustvu najviših međunarodnih predstavnika na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo kulture se ovim aktom i moralno i profesionalno diskvalifikuje za nastavak saradnje u obnovi baštine i pokazuje da nema dobru volju za dalji rad sa Srpskom pravoslavnom crkvom, uz poštovanje principa koji su pod međunarodnim garancijama.

"Zabranom obnove hrama u Svetim arhangelima, SPC se onemogućava sloboda verskog života i otvoreno se guši život naše Crkve zloupotrebom institucionalne vlasti", naglasio je vladika.

Manastir Sveti arhangeli pored Prizrena sagrađen je u 14. veku. U masovnim albanskim neredima na Kosovu i Metohiji prethodno obnovljeni deo manastira je opljačkan i zapaljen do temelja, a monasi proterani.

Nakon 2005. godine neki od manastirskih objekata su obnovljeni, a proces obnove se nastavlja.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.