Kosovo: Neodrživost statusa kvo

Izvor: B92, 16.Avg.2011, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: Neodrživost statusa kvo

Beograd -- Kriza na severu Kosova pokazala je potencijalnu eksplozivnost održavanja statusa kvo i opstanka paralelnih institucija u četiri tamošnje opštine.

Ovo je zaključak ovomesečnog biltena Helsinškog odbora za ljudska prava.

I započeti tehnički pregovori između Beograda i Prištine praktično se na svakom koraku spotiču upravo zbog neodrživosti ovakvog stanja koje predugo traje, navodi se u biltenu.

Stalna napetost između Srba i Albanaca na Kosovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pretvara se u zamrznuti konflikt. Takvo stanje na dugi rok nosi velike opasnosti.

Nedavna eskalacija stavila je na dnevni red pitanje severa Kosova, pošto Beograd nikad nije povukao svoje paralelne organe vlasti sa severa Kosova. Zbog insistiranja na podeli, preti opasnost da Srbija bude okrivljena za konsekventnu destabilizaciju Makedonije, Bosne, ali i same Srbije.

Kontrola granice i carina imala bi pozitivne efekte za obe strane. Pre svega to znači i eliminaciju organizovanog kriminala, šverca, ilegalne trgovine na Balkanu. Istovremeno slabi vezu između organizovanog kriminala i političara. Na ilegalnoj trgovini počiva socijalna i politička moć i među Srbima i među Albancima. Posebno među Srbima na severu i s njima povezanim partijama u Beogradu, koje ne dozvoljavaju normalizaciju stanja, jer je za njih vladavina prava neprihvatljiva.

Stavljanjem carinskih prelaza pod kontrolu KFOR-a i sprečavanjem vraćanja na prethodno stanje stekli su se uslovi za postepeno stavljanje severa Kosova pod kontrolu prištinskih vlasti i sprovođenje Ahtisarijevog plana i na severu Kosova.

To olakšava položaj Beograda, jer je status kvo severa Kosova ugrožovao i aktuelnu vladu, koja nije bila spremna da sama napravi iskorak u pravcu rešenja problema.

Letnja eskalacija stvorila je nove preduslove za dijalog Beograd-Priština i otvora prostor za suštinsko pomeranje na pitanjima od obostrane koristi, zaključak je najnovijeg izveštaja Helsinškog odbora za ljudska prava.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

U Briselu dogovor i o punktovima

Izvor: B92, 16.Avg.2011

Priština -- Međunarodni izvori će od Beograda i Prištine tražiti da u sledećoj rundi dijaloga otvore pitanje funkcionisanja dva administrativna prelaza na severu...Pozivajući se na međunarodne izvore, list "Koha ditore" navodi da predstavnici EU traže odlučniju ulogu same Unije kao i zemalja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.