Kosovo: 2011. godina najteža od 1999.

Izvor: S media, 31.Dec.2011, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kosovo: 2011. godina najteža od 1999.

Lideri Srba sa severa Kosova ocenili su danas da je 2011. godina najteža od 1999. zbog "pokušaja nametanja kosovske državnosti", a kao najvažniji cilj u narednoj godini naveli su ostanak i opstanak na Kosovu uz pomoć države Srbije.

Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je televiziji Most da je protekla godina bila teška i puna izazova, naročito posle 25. jula, kada je Vlada Kosova pokušala da "instalira svoje institucije".

Ninić >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je pohvalio gradjane jer su izdržali na barikadama kako bi sve to sprečili.

Dačić: Srbija neće propasti ni ako ostane bez Kosova

Tači: Institucije će proširiti nadležnost na celom Kosovu

Kosovo: Referendum na Sretenje

"Bez obzira na poteškoće, u Leposaviću su završeni infrastrukturni objekti, izgradjene ulice u više sela, vodovodne i kanalizacione mreže, a završeno je, nakon decenije i nekoliko objekata - sportska hala i obdanište u Leposaviću i sportska hala u Sočanici", kazao je on.

Predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić ocenio je da je 2011. godina bila izuzetno teška za sve stanovnike severa Kosova i zbog toga što su gradjani morali da se organizuju i brane.

Ristić je dodao da predstoji još puno posla kako bi medjunarodna zajednica shvatila da Srbi ne žele kosovske institucije, i da im je cilj da ostanu i žive u svojoj državi Srbiji.

Prema njegovim rečima, realizaciju nekih projekata onemogućila su dešavanja na severu, i to ne samo bezbednosni razlozi već i zatvoreni administrativni prelazi preko kojih nije bilo moguće dopremiti materijal za gradnju.

"Nismo završili tri važna objekta iako smo imali sklopljene ugovore sa izvodjačima radova i za koje je Vlada Srbije obezbedila sredstva", (putevi u Veljem Bregu, Jagnjenici, Donjem Jasenoviku, Djurovićima u centru Zubinog Potoka), rekao je Ristić.

Ristić je izrazio očekivanje da će regionalni Vodovod biti izgradjen jer on zajedno sa ostalim projektima daje veru i nadu gradjanima da će opstati na severu Kosova.

Nediplomatski potezi Angele Merkel

Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović ocenio je da je godina bila teška i za Srbe na Kosovu i za Srbiju posebno nakon dolaska nemačke kancelarke Angele Merkel i njenih nediplomatskh poteza.

"I dalje su na sceni dvostruki standardi medjunarodne zajednice, za nekoliko meseci ubijena su trojica Srba, a od 1999. godine preko hiljadu i nijedan počinilac nije otkriven", rekao je Milović.

Milović je dodao da gradjani koji su na barikadama razmišljaju da spreče dolazak prištinskih institucija i da je manji deo njih odlučio da sebi da oduška i proslavi smenu stare i nove godine.



Naredna godina puna izazova


Predsednik Opštine Kosovska Mitrovica Krstimir Pantić rekao je da je uprkos tome što je 2011. bila najteža, važno to što su gradjani severa pokazali jedinstvo i rešenost da odbrane svoje domove.

Pantić je dodao da gradjani veruju u politiku koju sprovodi lokalno rukovodstvo i da će referendum još jednom proveriti da li je ona ispravna ili ne.

Prema njegovim rečima, pred Srbima su i naredne godine brojni izazovi kao što su nastavak dijaloga, izbori i provokacije Albanaca.

"Siguran sam da će četiri opštine i dalje biti jedinstvene, da će sve odluke donositi jedinstveno jer se samo tako Kosovo može odbraniti i pomoći srpskoj Vladi i predsedniku Borisu Tadiću da sačuvaju Kosovo u Srbiji", rekao je Pantić.

Načelnik Kosovskomitrovačkog Okruga Radenko Nedeljković ocenio je da je zahvaljući gradjanima sprečen pokušaj Prištine da zaokruži nezavisnost Kosova i da postavi granicu prema centralnom delu Srbije.

"Siguran sam da ćemo stići do cilja uz podršku Srbije, imaćemo dobru koordinaciju sa Vladom i predsednikom Srbije i naćićemo najprihvatljivije i održivo rešenje", rekao je Nedeljković.

Nedeljković je najavio da će u narednoj godini uz pomoć Vlade Srbije biti rešeni brojni problemi i što je još važnije biti prevazidjena neslaganja i različiti pogled na situaciju u Pokrajni.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.