Kosnet: Svet neće čekati dijalog Beograd - Priština

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2021, 10:32

Kosnet: Svet neće čekati dijalog Beograd - Priština

Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, "svet neće čekati". Kosnet je to rekao u intervjuu za T7, osvrćići se na izjavu lidera Samoopredeljenja i verovatnog budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog neće biti prioritet njegove vlade, prenosi TV Kljan Kosova.

On je podsetio na izjavu američkog državnog sekretara Entoni Blinkena koji je rekao da nova administracija neće odbaciti sav rad na Balkanu prethodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << administracije i istakao da žele pažljivo da prouče šta je urađeno i sačuvaju ono što bi trebalo sačuvati.

"Ohrabrio bih i druge da im um ostane otvoren i da zajedno pogledaju šta je učinjeno u prošlosti i šta je važno uraditi u budućnosti", rekao je Kosnet.

Kosnet je dodao i da se promenom američke administracije ciljevi za kosovo i Balkan neće mnogo promeniti, odnosno da namera "i dalje ostaje da Kosovo bude ravnopravniji partner u regionu, ali i sa SAD".

"Nova američka administracija još uvek razvija detalje kakva će biti njihova politika prema zemljama regiona. Očekivao bih neke taktičke promene, ali sigurno će ekonomski razvoj i regionalna ekonomska integracija ostati deo našeg programa za Balkan", rekao je Kosnet.

On je dodao da je Kosovo malo tržište i da mora da bude sposobno da se integriše svoju ekonomiju u region.

Komentarišući inicijativu mini-šengen on je kazao da ona ne treba da se odbaci ako se nekome ne sviđa.

"Sedite za sto sa svojim komšijama i odlučite se za dalji put. Jer vašim susedima je potrebno da Kosovo bude deo regionalne ekonomije onoliko koliko i vi vama", rekao je Kosnet.

Govoreći o Vašingtonskom sporazumu, on je kazao da su odluke donete u Vašingtonu i dalje na snazi i da administracija Džoa bajdena proučava specifičnosti odnosa Beograda i Prištine, kao i da je moguće da će se neke odredbe tog sporazuma promeniti.

"Želimo da vidimo da Beograd i Priština jačaju svoje ekonomije", rekao je Kosnet i dodao da ne zna da li će nova administracija imenovati novog specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Srbije.

Komentarišući izjave Aljbina Kurtija i Ramuša Haradinaja o ujedinjenju sa Albanijom, Kosnet je ponovio da vizija SAD za Balkan nisu velika Albanija ili Velika Srbija, kao i da je Ustavom predviđeno da Kosovo bude multi-etnička celina.

"Bilo kojoj američkoj vladi bilo bi teško da pomisli da odgovor za mir na Balkanu leži u pukom odvajanju svih po etničkoj pripadnosti i pravljenju zidova. Moramo da gradimo mostove, a ne zidove", rekao je Kosnet i dodao da budućnost KiM nije u izolaciji i da morea da bude deo Evrope, a ne velike Albanije.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kosnetova poruka Prištini: Svet neće čekati

Izvor: B92, 23.Feb.2021

Priština -- Ambasador SAD u Prištini Filip Kosnet izjavio je da, kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, "svet neće čekati"...Kosnet je to rekao u intervjuu za T7, osvrćući se na izjavu lidera Samoopredeljenja i verovatnog budućeg kosovskog premijera Aljbina Kurtija da dijalog neće biti...

Nastavak na B92...

Moli Montgomeri: Naš cilj - sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova

Izvor: VOA, 24.Feb.2021, 09:04

Nova američka administracija podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU i nada se da on vodi ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, zasnovan na međusobnom priznanju - kaže za Glas Amerike Moli Montgomeri, zamenica pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Komentarišući...

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.