Koha: Hodžaj tražio od Matisa podršku za transformaciju KBS

Izvor: RTS, 13.Jul.2018, 19:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Hodžaj tražio od Matisa podršku za transformaciju KBS

Zamenik kosovskog premijera Enver Hodžaj je tokom susreta sa ministrom odbrane SAD Džejmsom Matisom u Zagrebu, na današnjem sastanku Jadranske povelje, tražio podršku za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, preneo je portal koha.net.
Enver Hodžaj je Matisu, kako se navodi, rekao da je Priština spremna i da ispunjava sve predviđene uslove da ima oružane snage.

Zamenik premijera >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je, kako se navodi, rekao da je važno istaći da su KBS spremne za transformaciju u "tradicionalnu vojnu snagu sa mandatom teritorijalne odbrane".
Matisu je, kako se navodi, preneo da smatra da je "suvereno pravo" Prištine da ima oružane snage.
"To je proces profesionalnog razvoja, a pripreme za transformaciju KBS su izvršene uz podršku NATO-a i partnerskih zemalja. Međutim, ovaj proces je u poslednjih nekoliko godina bio neizvestan. Kosovo je jedina država na Balkanu i Evropi koja nema vojsku zbog spoljnih prepreka da se okonča tranzicija", rekao je Hodžaj.
Koha navodi da je Hodžaj optužio Beograd da blokira transformaciju KBS u vojsku političkim pritiskom na, kako je rekao, srpske poslanike u kosovskom parlamentu.
Navodi se i da je Hodžaj zatražio punopravno članstvo Prištine u Jadranskoj povelji, čijim skupovima nekoliko godina prisustvuje kao posmatrač, što su, piše Koha, podržale Crna Gora, Albanija i Makedonija.
Inače, poseta Matisa Zagrebu, gde je danas održan sastanak Jadranske povelje, kojem predstavnici Srbije nisu prisustvovali, prva je zvanična poseta jednog visokog predstavnika američke administracije od dolaska na vlast predsednika Donalda Trampa.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Koha": Hodžaj trazio od Matisa podršku za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga

Izvor: Blic, 13.Jul.2018

Enver Hodžaj, zamenik kosovskog premijera, je tokom susreta sa ministrom odbrane SAD, Džejmsom Matisom ,u Zagrebu na današnjem sastanku Jadranske povelje, tražio podršku za transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku, preneo je portal "Koha.net".

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.