Keri čestitao Srbiji i Kosovu

Izvor: B92, 19.Apr.2013, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Keri čestitao Srbiji i Kosovu

Vašingtom, Beograd, Priština -- Američki državni sekretar Džon Keri čestitao je Srbiji i Kosovu na dogovoru, ocenivši da je do njega došlo kompromisom i političkom hrabrošću obe strane.

U saopštenju dostavljenom Tanjugu iz Stejt departmenta, navodi se da SAD pozdravljaju dogovor o normalizaciji odnosa i čestitaju vladama Srbije i Kosova na teškim odlukama, koje će ih približiti njihovom cilju - evropskim integracijama.

"Ohrabrujem obe države da sada sprovedu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brzo i u potpunosti sve dogovore do kojih su došli tokom dijaloga, tako da svi koji žive na Kosovu i Srbiji mogu da nastave da grade mirniju i uspešniju budućnost", navodi se u Kerijevoj izjavi.

On se posebno zahvalio visokoj predstavnici EU Ketrin Ešton na učešću u dijalogu, uz ocenu da je njeno vođstvo i odlučnost bilo ključno da se dođe do dogovora.

"SAD ostaju duboko posvećene da Srbija, Kosovo i ceo region ostvari svoje želje za mirnom i slobodnom integracijom u Evropu", zaključuje se u saopštenju.

Ambasada SAD u Beogradu čestitala je Kosovu i Srbiji na postignutom sporazumu i poručila da SAD nastavljaju da podržavaju "dalju normalizaciju u odnosima koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje".

"Pozdravljamo ovaj pozitivan razvoj situacije kao jedan veoma važan korak ka normalizaciji odnosa u korist građana obe zemlje", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada je pozdravila posvećenost visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, kao i liderstvo koje su pokazali premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači.

"Nastavićemo da podržavamo primenu ovog sporazuma i dalju normalizaciju koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje", navodi se u saopštenju dosavljenom agenciji Beta.

Ambasada Sjedinjenih Država na Kosovu čestitala je Kosovu i Srbiji na dogovoru postignutom danas u Briselu.

''Pozdravljamo ovaj pozitivan razvoj situacije kao veoma važan korak ka normalizaciji odnosa u korist građana obe zemlje'', navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu koje je dostavljeno Tanjugu.

''Cenimo posvećenost visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i njenog tima, kao i liderstvo koje su pokazali premijeri i njihovi timovi. Nastavićemo da podržavamo primenu ovog sporazuma i dalju normalizaciju koja je od ključne važnosti za evropsku budućnost obe zemlje'', dodaje se u saopštenju.

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton saopštila je, posle današnje, desete runde pregovora u Briselu, da su premijeri Srbije i Kosova Ivica Dačić i Hašim Tači parafirali sporazum.

Ona im je čestitala na rešenosti koju su pokazali proteklih meseci kao i na hrabrosti, istakavši da je sporazum za obe strane korak kojim se udaljavaju od prošlosti i približavaju Evropi.

Premijer Ivica Dačić kaže da je u Briselu parafirana finalna verzija sporazuma koji je Prištini i Beogradu ponudila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

Šef prištinske delegacije, kosovski premijer Hašim Tači, ocenjuje da je sporazum koji je postignut s delegacijom Beograda "istorijski i da će zaceliti rane".

Tekst parafiranog sporazuma još nije objavljen, ali se saznaju pojedini detalji iz teksta u kom ima 15 tačaka. Kako izgleda tekst sporazuma možete pročitati OVDE.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.