Kamioni da uđu, okrenu se i vrate

Izvor: B92, 25.Jul.2011, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kamioni da uđu, okrenu se i vrate"

Beograd -- Kosovska ministarka za trgovinu Mimoza Kusari-Ljilja kaže da će kamionima koji su blokirani kod Merdara bude omogućeno da uđu na Kosovo i da se okrenu i vrate.

Kosovska ministarka za trgovinu i industriju izjavila da postoje dve mogućnosti za deblokadu saobraćaja kod Merdara, ali da ni u jednoj od njih roba iz kamiona neće moći da bude plasirana na kosovskom tržištu.

"Prva mogućnost jeste da kamionima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji su blokirani kod Merdara bude omogućeno da uđu na Kosovo i da se okrenu i vrate", rekla je Kusari-Ljilja prištinskim elektronskim medijima.

"Druga mogućnost bi bila da uđu na Kosovo i istovare robu na carinskom terminalu. Ta roba bi ostala na carinskom terminalu i ne bi bila plasirana na tržište", kazala je ona.

Na Merdaru je od prošle srede blokirano tridesetak kamiona koji čekaju dozvolu kosovskih vlasti da uđu na Kosovo sa robom.

U međuzoni između dva punkta policije je osam kamiona, natovarenih uglavnom građevinskim materijalom. Oni ne mogu ni na Kosovo, niti natrag u centralnu Srbiju.

Kamioni sa robom iz Srbije na Kosovo ne mogu da uđu zbog odluke tamošnjih vlasti da zabrane uvoz robe iz centralne Srbije, a ne mogu ni nazad u Srbiju zbog proceduralnih razloga jer su odjavili robu.

Podsetimo, na administrativnom prelazu Merdare već šesti dan, nalazi se četrdesetak kamiona i šlepera, koji prevoze robu na Kosovo iz centralne Srbije.

Pored magistralnog puta Niš-Priština, nalazi se stotinak kamiona koji takođe čekaju dozvolu za ulazak na Kosovo sa robom iz centralne Srbije.

Šef carine u Podujevu Ljuljzim Ramazan kazao je da je će na snazi do daljeg biti odluka Vlade Kosova o zabrani uvoza robe iz centralne Srbije na Kosovo kao i zabrani ulaska dokumenata sa pečatima Republike Srbije.

"I dalje ćemo sprovoditi naredbu sve do sledeće odluke. Vođeni su razgovori da se međuprostor, izmedju dva punkta, gde se nalaze nekoliko kamiona oslobodi ali da se vrate nazad u Srbiju a ne i da se roba ocarini. Ti kamioni nisu ušli u carinsku zonu Kosova i carinjenje nije počelo", kazao je Ramazan.

U "Danasu" je potpredsednik Predsedništva Skupštine Kosova Petar Miletić iz Samostalne liberalne stranke nagovestio bolji scenario, od kojeg po svemu sudeći za sada nema ništa.

"Kamioni iz Srbije koji su zaustavljeni na prelazu Merdare prema Kosovu, zbog carinske blokade kosovskih vlasti, od danas će moći da prođu granicu", piše "Danas".

Miletić je za list "Danas" rekao da je razgovarao sa ministarkom trgovine Kosova i da će danas moći da uđu na Kosovo.

Miletić kaže da je odluka kosovskih vlasti o embargu na robu iz Srbije neodrživa i da će cela situacija biti rešena narednih dana.

Podsetimo, prošle nedelje kosovska vlada je donela odluku da uvede embargo na robu iz Srbije na osnovu "reciprociteta", kako je objašnjeno iz Prištine, jer Srbija ne priznaje kosovske carinske pečate.

Kamiondžije čekaju pod teškim uslovima

Vozače kamiona danas su obišli predstavnici lokalne samouprave iz Kuršumlije.

Predsednica opštine Vesna Jakovljević je razgovarala sa vozačima i kazala da lokalna samouprava nema ingerencije da rešava problem na prelazu, ali da može da izađe u susret vozačima.

"Vozači se nalaze na teritoriji kuršumlijske opštine, prinuđeni su da ovde danima sede i čuvaju svoju robu. Došli smo da vidimo kako

možemo drugačije da im pomognemo. Dostavićemo im vodu, hranu i ono što im je potrebno", kazala je Jakovljević.

Vozači su rekli da veoma teško podnose čekanje, jer nemaju ni vodu ni hranu.

Vozač iz Zrenjanina Goran Lukić kaže da se u pojedinim kamionima nalazi kvarljiva roba, i da na primer zbog velike vrućne flaše koka kole pucaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.