Kakve poruke donosi Angela Merkel?

Izvor: B92, 21.Avg.2011, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakve poruke donosi Angela Merkel?

Beograd -- Analitičari ocenjuju da Angela Merkel Srbiji i Hrvatskoj donosi jednu zajedničku poruku - da se od njih očekuje da budu osovina stabilnosti na Balkanu.

Nemačka kancelarka u ponedeljak prvo dolazi u Zagreb, a zatim stiže i u Beograd

Sa vlastima Srbije neizbežna će tema biti evropska budućnost zemlje posebno u vezi sa situacijom na Kosovu.

Zagreb i Beograd biće u naredna dva dana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << centri evropske politike jer prestonice obilazi nemačka kancelarka Angela Merkel.

Njena poseta Srbiji pripremana je od februara sa akcentom na ekonomiji, ali su događaji na severu Kosova značajno promenili dnevni red. Nemački ambasador u Beogradu Volfgang Mas uverava da iz Berlina nema novih uslova za Srbiju.

Odnos Beograda i Berlina uslov su svih uslova za Srbiju, smatra diplomata i profesro FPN-a Predrag Simić. On posebno naglašava ulogu Angele Merkel u dobijanju statusa kandidata za Evropsku uniju.

"Ovo je do sada najviša poseta iz tehnološki najrazvijenijih zemalja zapada, i to upravo od Nemačke, što je dovodi u situaciju da bude sponzor daljeg kretanja Srbije ka EU - svidelo se to nekome ili ne", kaže profesor Simić.

Ovo je prva poseta Srbiji kancelara Nemačke posle 8 godina.

A pre nego što sleti u Beograd, Merkelova će provesti dan u Zagrebu sa svojom koleginicom Jadrankom Kosor sa kojom deli konzervativnu političku orijentaciju i već se susrela početkom godine.

Predrag Simić očekuje da će hrvatskim vlastima još jednom preneti svoj čvrst stav šta još Zagreb treba sve da sredi pre nego što uđe u EU.

"Angela Merkel je poznata kao gvozdena kancelarka jer je ona, pretpostavlja se, najviše uticala na sređivanje stvari, hapšenje Sanadera, raščišćavanje situacije koja je Hrvatsku dovela pred vrata EU", navodi Simić.

Dve stanice Angele Merkel - Beograd i Zagreb, u nemačkim medijima mesto uglavnom pronađu u pričama o prošlosti ali se analizira i evropska budućnost Balkana.

"Što je bliža jedna zemlja pristupu EU kao što je sada Hrvatska, onda se malo više priča o toj zemlji - što o kulturi, što uopšte o društvu. Za Srbiju, Makedoniju i CG - one se u nemačkim medijima pojavljuju uglavnom u kontekstu ratova i, što je za Srbiju specifično, kada Novak Đoković pobedi negde", kaže Ognjen Cvijanović novinar Dojče velea.

Gust balkanski raspored Angele Merkel počinje dočekom ispred zagrebačkih banskih dvora, sledi razgovor sa Jadrankom Kosor i konferencija za štampu.

Dve premijerke će zajedno večerati, a onda obe krenuti na istok - Merkel odmah ka Beogradu, a Kosorova dan kasnije u Prištinu.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.