KM ponovo bira gradonačelnika?

Izvor: B92, 12.Jan.2014, 17:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KM ponovo bira gradonačelnika?

Kosovska Mitrovica -- Građani severne Kosovske Mitrovice, po svemu sudeći, uskoro će ponovo birati gradonačelnika.

Ministarstvo za lokalnu samoupravu Kosova daće tumačenje situacije, nakon što gradonačelnik Krstimir Pantić sinoć nije potpisao izjavu i preuzeo mandat. Konačna odluka trebalo bi da bude doneta sutra.

Odbornici i gradonačelnici svečane izjave potpisali su u prostorijama u kojima nije bilo državnih obeležja, kao ni na izjavama koje su potpisali. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Šampanjac kojim je Krstimir Pantić proslavljao pobedu za prvog čoveka severne Kosovske Mitrovice imao je gorak ukus za njega. Kako nosilac liste "Srpska" na isteku roka nije potpisao svečanu zakletvu kada i većina odbornika iz četiri opštine, stiglo se do pat situacije iz koje će jedini izlaz ,po svemu sudeći, biti nove izbori.

"Što se tiče severne Kosovske Mitrovice najvažnije je da je konstutisana Skupstina opštine", kazao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun i dodao: "Gradonačelnik nije položio zakletvu i time je na neki način ponistio izbornu volju građana. Ja očekujem da, i čini mi se da su veoma izvesni novi izbori za gradonačelnika u severnoj KM, da bi nakon toga krenulo sa punim kapacitetom da se radi".

Nekoliko puta odlagane sednice Skupština, održane su uoči samog isticanja roka za taj posao. Većina odbornika potpisala je svečane izjave na kojima, kako navod,e nije bilo nikakvih obeležja Kosova.

"Na tim izjavama, ja ću vam reći pošteno, nije bilo nikakvih obeležja, ali je bio gornji deo prelepljen izvesnim papirom ispod koga je bilo nemoguće videti šta se nalazi ali je ta nalepnica bila toliko jaka.. ja sam pokušao da je skinem bez oštećenja, nije to bilo moguće skinuti tako da ja smatram da je izjava bila statusno neutralna", objašnjava Nebojša Vlajić, odbornik u Skupštini opštine Severna Mitrovica.

Međutim, Krstimir Pantić, koji je izabran za predsednika opštine Severna Mitrovica, rekao je FoNetu da su na papiru sa zakletvom, koji sinoć nije hteo da potpiše, prelepljeni belim papirom grb Kosova i natpis Kosovo Republika.

Ovakva situacija dovela je u nezgodnu sitaciju Beograd, jer se umesto posla na formiranju Zajednice srpskih opština sada razmišlja o novim izborima za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice. I dok Aleksandar Vulin kaže da ti izbori u ovim trenutku nisu bili potrebni jer se troši energija, sa severa Kosova poručuju da će poštovati sve odluke koje donese Beograd.

"Kako će dalji postupak teći ja ne znam, jer to prosto nije predviđeno, tako nešto se nije događalo nikada ovde i mislim da će ta odluka morati da traži opet nekakvu koordinaciju između Prištine i Beograda, pre svega ministarstva za lokalnu samoupravu i međunarodne zajednice. Kakva god bude odluka doneta u Prištini, a bude podržana ili prihvaćena od Beograda, za mene, kao pojedinca, biće važeća", kaže Oliver Ivanović, lider GI SDP.

Bez obzira na novonastali problem, ministar bez portfelja Aleksandar Vulin očekuje da će time biti usporeno fomiranje Zajednice srpskih opština, ali da će taj zastoj biti kratak i privremen. Novi izbori za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice značiće i potragu za novim kandidatom liste "Srpska" koju je na prethodnim izborima podržala Vlada Srbije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponovo izbori u Kosovskoj Mitrovici?

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Jan.2014

Građani severne Kosovske Mitrovice, po svemu sudeći, uskoro će ponovo birati gradonačelnika, a konačna odluka bi trebalo da se zna tokom ponedeljka.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.