Jovanović: Rešavati uzroke, a ne posledice krize na severu

Izvor: S media, 22.Okt.2011, 20:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanović: Rešavati uzroke, a ne posledice krize na severu

Politički analitičar Nikola Jovanović smatra da je uzrok krize na severu Kosova to što je Beograd ponudio kompromisna rešenja za carinske prelaze, koja je podržao i Robert Kuper, a koja još nisu primenjena. Vreme ne radi na strani Srba i zato je neophodno što pre doći do političkog rešenja, kaže on.

Politički analitičar iz Centra za Novu politiku Nikola Jovanović ocenio je danas da se trajno rešenje za krizu na severu Kosovu neće postići dok se >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ne nađe politički odgovor na legitimne zahteve kosovskih Srba vezane za carinu iza kojih je i Beograd stao.

Jovanović je u izjavi Tanjugu naglasio da se moraju rešavati uzroci, a ne posledice krize.

On je objasnio da je uzrok krize to što je Beograd ponudio kompromisna rešenja za carinske prelaze koja su, kako tvrdi, dobila podršku posrednika EU u dijalogu Beograda i Prištine Roberta Kupera, a do danas nisu primenjena, te da su barikade samo posledica toga.

"Kao što je poznato Beograd je predložio određena fleksibilna rešenja za carinske prelaze, koje je čak i posrednik EU u dijalogu Beograda i Prištine Robert Kuper ocenio kao kompromisna. Zato je neverovatno da je prošlo nekoliko nedelja, a da on još nije uspeo da izdejstvuje kompromisno rešenje", rekao je Jovanović.

De Marnjak: Bez odlaganja uspostaviti slobodu kretanja

SPO: Život važniji od teritorije

Tadić: Obezbediti mir na Kosovu

Tretiranjem samo posledica i barikada, dodao je on, ne može se trajno rešiti situacija i obezbediti mir i sigurnost za Srbe, kao ni njihova saradnja sa međunarodnim misijama.

Prema Jovanovićevom mišljenju, Srbija svoje napore treba da usmeri ka nalaženju kompromisnog političkog rešenja, a da Beograd mora maksimalno da iskoriti svoj politički kapacitet kako bi se do njih i došlo.

"Naravno veliki deo ogovornosti snosi i posrednik EU, jer vreme ne radi na strani Srba i zato je neophodno što pre doći do političkog rešenja, a ne samo ragovarati o bezbednosnim posledicama situacije za koju još nije nađeno političko rešenje", ukazao je naš sagovornik.

Jovanović je ocenio i da poziv predsednika Tadića da se Kforu i Euleksu omogući sloboda kretanja uz uslov da Euleks ne prevozi pripadnike kosovskih insitucija sigurno ide u pravcu smirivanja situacije, jer, kako je rekao, Srbiji i Srbima na Kosovu sigurno ne odgovora otvoreni sukob sa međunarodnim misijama.



"To se može postići samo pod uslovom da te misije budu statusno neutralne i da ne pružaju logističku podršku konfiguraciji carine koja nije dogovorena ni sa loklanim stanovništvom ni sa Beogradom"
, zaključio je Jovanović.

(Tanjug)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.