Jevtić: Žač je simbol povratka Srba

Izvor: Vesti-online.com, 26.Mar.2016, 17:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jevtić: Žač je simbol povratka Srba

Srbi u Žaču su su najbolji primer da je povratak na Kosovo moguć. Na mestu gde su danas obnovljene srpske kuće 28. marta 2010. godine u bili su šatori u kojima su živeli povratnici, dok su ih svakodnevno kamenicama gađali Albanci, i kraden im je građevinski materijal kako bi odustali od povratka, kazao je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić koji je sa zamenikom direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << Srbije Dušanom Kozarevim posetioovo selo u opštini Istok.

- Žač je najbolja poruka svima onima koji razmišljaju o tome da li na Kosovo treba da se vrate. Ovo selo je pokazatelj da je to moguće da možemo uspeti u nameri da nas na Kosovu bude više nego što nas danas ima - kazao je Jevtić.

On je dodao da ministarstvo na čijem je čelu pomaže da i dalje težak život Srba povratnika u Žaču bude olakšan i da to nije lak posao.

- Žačani moraju da budu jedinstveni. Razjedinjeni neće uspeti u budućnosti jer je izazova pred nama puno - poručio je Jevtić i pozvao Albance da ne rade ono što su radili 28. marta 2010.  godine  kada su napadali Srbe povratnike u ovom selu.

On je istakao da bez pomoći većinskog stanovništva ne može da bude, ne samo povratka nego i života i suživota na Kosovu.

Zamenik direktora Kancelarije za KiM Vlade Srbije Dušan Kozarev odao je priznanje Žačanima zbog svega što su učinili kako bi opstali na svojim ognjištima.

- Raduje me i fascinira saznanje da pored zvanične statistike koja je ohrabrujuća da nam je natalitet najveći na KiM, da je baš u mestu Žač više dece nego porodica i to je zaista lepo kada se čuje i vidi i kada njih čujete i vidite kako se vesele i druže i kako su svi jedno - rekao je Kozarev.

On je  dodao da su u Kancelariji za KiM Vlade Srbije spremni da pomognu ali da su spremni na pomoć i srpski ministri u kosovskoj vladi.

Meštani sela Žač vratili su se organizovano 28. marta 2010.godine. Dok im kuće nisu sagrađene živeli su pod šatorima. Više puta su napadani, na njih je i pucano, a kuće nisu mogle da se grade jer su Albanci tokom noći opstruisali izgradnju, odnosno krali materijal i rušili započeto. Nakon napada i krađa, reagovala je međunarodna zajednica, a komandant Kfora proglasio Žač za zonu pod njihovom zaštitom. Ispred svake kuće i šatora, gde su povratnici tada živeli postavljeno je po jedno borbeno vozilo i par vojnika koji su Srbe obezbeđivali 24 časa.

U ovom selu je izgrađeno 24 kuće i tada se vratilo 18 porodica i troje dece, a danas u Žaču živi 15 porodica i 17 dece.

Redakcija "Vesti" od prvog dana povratka Srba u selo Žač je redovno izveštavala o svemu što im se dešavalo. Zbog svih problema koji su ih snašli, mnogi meštani su skoro godinu dana živeli pod šatorima. Video snimak o njihovom životu zebeležili smo uoči dočeka Nove godine 2011. godine.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.