Izvor: Danas, 11.Maj.2015, 09:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javno se ne slažu ni oko čega

Brisel, Priština, Beograd - Iako je krajem prošle nedelje na Prištinu "bacao drvlje i kamenje" zbog otkazivanja početka pregovora o zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohiji, tvrdeći da je to uslov Beograda za nastavak normalizacije odnosa, šef Kancelarije za KiM Marko Đurić danas bi trebalo da otputuje na nastavak tehničkog dijaloga o energetici. Iz Kancelarije za KiM saopšteno je da Đurić predvodi delegaciju u kojoj su i ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, direktor >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kancelarije za koordinacione poslove u pregovaračkom procesu sa Prištinom Dragan Vladisavljević i šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević.

Đurić je prošlog petka optužio Prištinu da ne samo odbija pregovore o ZSO nego i da koči evropski put Srbije, jer je osnivanje ove zajednice ključno pitanje za otvaranje pregovora Beograda i EU. Istog dana njegova "koleginica" za pregovaračkim stolom Edita Tahiri, ministarka bez portfelja u Vladi Kosova, izjavila je da Đurić "dezinformiše javnost, jer je Kosovo kooperativno" i da su u maju zakazani sledeći sastanci: 11. maja o energetici, 18. o telekomunikacijama, 20. maj osiguranje vozila, a dan kasnije o "integrisanom upravljanju granicama". U Kancelariji za KiM Danasu je rečeno da su, ne računajući na neodređeno otkazani sastanak o ZSO, potvrđeni samo današnji pregovori, ali ne i svi ostali sastanci koje je Tahiri najavila.

Prema Izveštaju Vlade Srbije o poslednjih šest meseci pregovora sa Prištinom najveći problem u oblasti energetike je odbijanje Prištine da registruje srpske firme na severu KiM za trgovinu i snabdevanje strujom. Poslednjih dana, dobrim delom i zahvaljujući izjavama premijera Srbije Aleksandra Vučića u centru pažnje našao se hidrosistem Gazivode - žila kucavica hidroenergetskog života celog KiM. Ne ulazeći u detalje, Vučić je medije podigao na noge izjavom: "Ne dam Gazivode", dok Marko Đurić tvrdi da se ova hidroakumulacija ne pominje ni u prvom dogovoru o energetici, ni u Briselskom sporazumu i da "nema šanse da se u Briselu razgovara o zahtevima Prištine da dobije na upravu Gazivode, a da se o imovini razgovara naknadno". Kosovske vlasti, koje su više puta rekle da o Gazovidama, kao i o Trepči neće pregovarati u Briselu, već su, bez energetskog dogovora sa Beogradom, na svoju ruku prodale jednoj turskoj kompaniji kompletnu elektrodistribuciju i elektromrežu na KiM.

Patriotski blok KiM u kome su DSS, SRS, Dveri i više udruženja građana optužilo je Vučića za "šarlatanski pristup i neznanje o hidrosistemu Gazivode", čije se jezero većim delom nalazi u centralnoj Srbiji, a jednim delom na teritoriji opštine Zubin Potok.

"Potapanjem sela zbog formiranja akumulacije otišlo je 10.000 Srba sa prostora Ibarskog kolašina. Hidrosistem Gazivode izgrađen je isključivo sredstvima Vlade Srbije, koja su kao kredit od više stotina miliona evra vraćeni Londonskom i Pariskom klubu. Bez vode sa jezera Gazivode ne mogu da rade termoelektrane u Obiliću, niti mogu nove da se grade, zašta je posebno zainteresovana Savezna Republika Nemačka, što objašnjava stalno prisustvo nemačkog KFOR-a na teritoriji opštine Zubin Potok, čija je svrha da za potrebe Prištine stavi kontrolu nad ovom akumulacijom", navodi se u saopštenju Patriotskog bloka, koji ocenjuje da je Vučić "Briselskim sporazumom još pre dve godine otpisao Kosovo, a da će to novim Ustavom da verifikuje".

Vučić za promenu preambule Ustava

Povodom nedavne Vučićeve izjave u njujorškom Vol strit žurnalu da bi u okviru najavljene promene Ustava Srbije mogao da predloži brisanje KiM iz preambule, predsednica DSS Sanda Rašković Ivić izjavila je da je "očigledno da Ustav Srbije smeta premijeru, jer čuva državu od daljeg rasparčavanja - sve akte koji vlast zaključuje, a koji vode priznavanju nezavisnosti Kosova, Ustav čini nezakonitim, a odgovorne za njihovo potpisivanje podložnim krivičnom progonu i odgovarajućim sankcijama". U izjavi dostavljenoj medijima, Rašković Ivić ocenjuje da je "ko predaje celo KiM i svoj narod, ne može više da mu se veruje ništa od onoga što kaže u Srbiji, jer istinu govori samo u Vašingtonu i Berlinu". U Vladi Srbije juče nisu želeli da komentarišu premijerove izjave u njujorškim medijima, kao ni pitanje Danasa zašto se ovakvi stavovi najpre iznose u inostranstvu, umesto u Srbiji i da li je ovaj intervju priprema za Vučićevu predstojeću posetu SAD. Vučić je za njujorški dnevnik, između ostalog, rekao da je promena Ustava potrebna do kraja 2017. i da ne isključuje mogućnost da će od srpskih glasača tražiti promenu preambule iz 2006. u kojoj se kaže da je KiM integralni deo teritorije Srbije.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Devenport: U narednih mesec dana pregovori o ZSO

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Maj.2015

Direktni razgovori Prištine i Beograda o Zajednici srpskih opština na Kosovu i Metohije biće u narednih mesec dana na dnevnom redu pregovora u Briselu, rekao je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport..."To je jedna od ključnih tema u Briselskom sporazumu na čijoj punoj implementaciji...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.