Jamajka demantovala da je priznala Kosovo

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Feb.2020, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jamajka demantovala da je priznala Kosovo

Ministarka spoljnih poslova Jamajke Kamina Džonson Smit demantovala je na svom Tviter nalogu navode Hašima Tačija da je ta država priznala nezavisnost Kosova. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo je zvaničnu potvrdu Kingstona da Jamajka nije priznala tzv. Kosovo, nakon što je dobilo usmenu potvrdu, rečeno je Tanjugu u tom Ministarstvu. Ministar Ivica Dačić kaže za Tanjug da smo dobili usmenu potvrdu, odnosno demanti >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Jamajke o priznavanju, što je ranije na tviteru napisala i ministarka spoljnih poslova te zemlje.

Džonson Smit je retvitovala Tačijevu objavu na Tviteru, uz komentar da "Jamajka ne prepoznaje Kosovo kao nezavisnu državu".

Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači juče je objavio u poruci na Tviter nalogu da je Jamajka priznala tzv. Kosovo.

Tači pravda Čitaku, vest dobila navodno "zvanično" iz Jamajke

Posle lažne vesti, koju je prva lansirala, čini se, predstavnica Prištine u UN Viljora Čitaku, Tači pravda Čitaku, inače "svoj" kadar, tvrdnjom da je ona vest o tome dobila "zvanično" iz Jamajke.

Iz Tačijevog Kabineta za KTV kažu da je Čitaku tu informaciju, osim Tačiju, prosledila kosovskom premijeru i šefu diplomatije, Aljbinu Kurtiju i Glauku Konjufci.

A za sve dalje informacije s tim u vezi medije upućuju na ministarstvo spoljnih poslova.

Ahmeti: Slučaj Jamajka - a odgovornost?

Gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti izjavio je da je lansiranje lažžne vesti da je Jamajka priznala tzv. Kosovo primer kako se, kaže, rade i mnogi drugi poslovi.

Ahmeti je na svom fejsbuk profilu napisao da su svi spremni da svojataju zasluge, a da niko ne preuzima odgovornost za greške.

Špend Ahmeti je za gradonačelnika Prištine izabran kao funkcioner Pokreta Samoopredeljenje, od kojeg se kasnije odvojio i formirao svoju Socijaldemokratsku partiju.

Vikiliks: Vlada Jamajke još 2009. odbila da prizna Kosovo

Vlada Jamajke je još 2009. godine odbila zahtev SAD da prizna tzv. Kosovo, koje je godinu dana ranije jednostrano proglasilo nezavisnost, preneo je 2011. godine sajt "Gliner" sa Jamajke, pozivajući se na diplomatski telegram do kojeg je došao "Vikiliks".

U dokumentu, čije delove je preneo sajt, navodi se, piše B92 onlajn, da je otpravnik poslova ambasade SAD pozvao Vladu Jamajke da prizna tzv. Kosovo tokom sastanka sa podsekretarom za multilateralne poslove Ministarstva spoljnih poslova i spoljne trgovine 23. jula 2009. godine.

Međutim, zvaničnica Ministarstva spoljnih poslova rekla je da ne očekuje da će vlada njene zemlje priznati Kosovo.

Ona je istakla da se Vlada Jamajke, "iz humanitarnih razloga", nije protivila članstvu Kosova u Svetskoj banci i poručila da to što su Dominikanska republika i Belize priznali Kosovo nije osnov da to učine i ostale države u Karipskom moru.

Ona je naglasila da je stav Vlade Jamajke da bi otcepljenje bilo koje teritorije trebalo da bude stvar zajedničkog dogovora između uključenih strana.

Naglasila je da njena vlada deli "nadu za mir i ekonomski razvoj na Balkanu" sa vladom SAD.

Da li se Čitaku slučajno "spotakla" o Jamajku

Dok Srbija čeka zvanično saopštenje iz Jamajke, u Prištini se traži odgovornost predstavnice Prištine u UN Vijore Čitaku, na osnovu čijeg obaveštenja je Hašim Tači prvi plasirao vest o priznanju iz Kingstona, ako se, kako navode iz Samoopredeljenja, ispostavi da informacija "zaista nije tačna".

Tači je u međuvremenu posredstvom svog Kabineta pustio vest da je Čitaku o priznavanju tzv. Kosova "zvanično" dobila od Jamajke.

Sama Čitaku se do podneva po ovdašnjem vremenu - još nije oglasila.

Mimo svega toga, za javnost ostaje i dilema da li je Čitaku greškom plasirala vest koja je lažna ili ništa nije bilo slučajno.

Da li je, dakle, "slučaj Jamajka" omaška koja će baciti ozbiljnu senku na njenu ličnu karijeru, da li će poslužiti Aljbinu Kurtiju kao dodatni adut protiv Tačija, koga i inače žželi da istisne iz dijaloga sa Beogradom, ili vest, makar i lažna, o još jednom glasu za nezavisno Kosovo treba da ohrabri najavljenu kampanju Tirane i Prištine za nova priznavanja?

Ovu dilemu otvara činjenica da je Vijora Čitaku, koja važi za Tačijevu "perjanicu" u Njujorku, jedan od najumešnijih i najsrčanijih promotera interesa Prištine i "gorući borac" za prištinsku stvar na društevnim mrežama, kao i u dijalogu sa srpskim zvaničnicima.

Koha: Tačijeva objava upozorila Srbiju i sprečila priznanje

Objava Tačija na Tviteru da je primio obaveštenje od Vljore Čitaku o tome da je Jamajka priznala kosovsku nezavisnost, što se ispostavilo kao lažna vest, zapravo je pokvarila čitav posao, piše prištinska Koha.

Taj dnevni list je objavio da je imao uvid u internu komunikaciju sa obaveštenjima o jamajčanskom priznavanju Kosova, u kojima je Vljora Čitaku, navodno, sugerisala vlastima u Prištini da tu informacije ne objavljuju pre dobijanja usmene potvrde.

"Za objavljivanje je najbolje da sačekate verbalnu notu", pisala je Čitaku iz Njujorka.

Nekoliko sati kasnije, međutim, Tači se apsolutno oglušio o zahtev Čitaku, objavivši na Tviteru, da Jamajka priznaje kosovsku nezavisnost, što je, piše Koha, izazvalo reakciju vlasti u Kingstonu.

Zapravo, Tači je nesmotrenim postupkom upozorio Srbiju, koja se obratila Jamajki i uspela da utiče da tamošnje vlasti zaustave proces priznanja, tvrdi Koha.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.