Jakšić: Briselski sporazum na USS

Izvor: Mondo, 29.Apr.2013, 16:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jakšić: Briselski sporazum na USS

Poslanik DSS sa Kosova Marko Jakšić kaže da Ustavni sud Srbije treba da se izjasni o sporazumu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine pre raspisivanja referenduma o tom sporazumu. Referendum da obavezuje sve, nećemo pristati na ucene, kaže vicepremijer Aleksandar Vučić.

Prema njegovim rečima, taj zahtev nalazi se u Deklaraciji Sabora srpskog naroda, koja je usvojena na skupu u Kosovskoj Mitrovici prošle nedelje.

"U tački broj tri Deklaracije, koju smo usvojili >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u prisustvu nekih 20.000 ljudi, stoji naš zahtev da pre referenduma Briselski sporazum ide na ocenu Ustavnog suda", rekao je Jakšić.

On je dodao da izjava predsednika Vlade Srbije Ivice Dačića da održavanje referenduma ne bi smelo da odloži sprovođenje briselskog sporazuma "ne deluje logično".

"Čemu sam referendum ako niko neće da ga poštuje, ako ne obavezuje sadašnju vlast", dodao je Jakšić.

Čelni ljudi Vlade Srbije pozvali su Srbe sa severa Kosova da se brzo izjasne da li žele referendum o sporazumu i da li će ga poštovati ako rezultati ne idu njima u prilog. Predstavnici vlade rekli su da referendum treba brzo sprovesti, a prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić pomenuo je rok od dve nedelje.

Srbi sa severa Kosova trebalo bi sutra da se izjasne o ponudi vlade.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić na to izjavljuje da je je uveren da će većina građana Srbije na eventualnom referendumu podržati sporazum Beograda i Prištine o Kosovu i poručio da neće prihvatiti "ucene manjine".

Vučić je novinarima tokom posjete Zagrebu rekao da očekuje da se Srbi sa Kosova do sutra izjasne o referendumu.

"Raspisivanje referenduma ima smisla samo ako su Srbi sa Kosova spremni da prihvate rezultat ukoliko bude nepovoljan za njih i da zajedno sa Vladom provedu briselski sporazum", poručio je Vučić.

On je podsetio da je ponudio ostavku i opoziv Vlade ako sporazum ne prođe na referendumu, ali je istakao da Vlada neće prihvatiti ucene i odlučivanje o referendumskom pitanju na ulici.

"U Srbiji se zna da konačnu odluku donose institucije sistema. Odluku će doneti većina građana i naroda, a ne manjina koja misli da na različite načine može da zloupotrebljava svoju poziciju i nekome preti. Pretnje i ucene nikada nismo i nećemo prihvatiti", zaključio je Vučić.

(MONDO/Agencije Foto medija centar Beograd)
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.