Jahjaga: Gračanica primer uspeha

Izvor: Mondo, 12.Avg.2014, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jahjaga: Gračanica primer uspeha

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga izjavila je danas da opština Gračanica predstavlja odličan primer uspeha svojom integracijom svih zajednica u toj opštini.

Foto: screenshot, YouTube

"Gračanica je jedna od novih opština koje su osnovane u procesu decentralizacije i ta opština predstavlja odličan primer uspeha što se tiče integracije svih zajednica u toj opštini", kazala je novinarima predsednica Kosova Atifete Jahjaga u Gračanici.

Tokom posete >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << opštini u koju je došla sa ambasadorkom SAD na Kosovu Trejsi Džejkobson, Jahjaga je rekla da su sa predsednikom opštine Branimirom Stojanovićme razgovarale o svim problemima, ali i o konkretnim projektima kakav je zdravstveni centar čiju izgradnju

treba da pomažu institucije Kosova.

"Mi želimo da imamo jedno razvijeno Kosovo. Kosovo koje je ekonomski prosperitetno i u kome će građani ziveti kvalitetnije. Želimo i jednu državu koja je orijentisana u pravcu evro-atlanskih procesa", rekla je Jahjaga prilikom obilaska nedovršenog bolničkog kompleksa u selu Badovac kod Gračanice.

Prema njenim rečima, pripadnici srpske zajednice treba da se na celoj teritoriji Kosova osećaju slobodno i bezbedno, da budu njegov deo i daju svoj doprinos u svim procesima koji su napredni.

Predsednik opštine Gračanica Branimir Stojanović istakao je neophodnost završetka radova na bolnici, kako bi zdravstvo moglo "normalno da se organizuje".

"Razgovarali smo i o tome šta je to što muči Srbe, šta i dalje opterećuje srpski narod, a to su i brojne godišnjice koje obeležavamo, jer se sutra u Goraždevcu obeležava godišnjica stravičnog zločina. Razgovarali smo i o mnogim drugim stvarima, kao i o odnosu Srba prema svemu tome",rekao je Stojanović.

On je kazao da pohvaljuje hrabrost koju je gospođa Jahjaga pokazala u predhodnom periodu, naročito u pogledu radikalnih pokreta koji su postojali i još uvek postoje na Kosovu.

Prema njegovim rečima, Srbi na Kosovu će se truditi da budu most koji će spajati.

"Postoji još mnogo problema, od rezultata na koji će način funkcioniosati sud za ratne zločine, do odnosa prema onome što jesu zločini koji su se desili i u Goraždevcu, Starom Grackom, kao i prilikom napada na autobus Niš-ekspresa kod Podujeva. To je nešto što je važno. Bez rešavanja toga neće biti iskrenog pomirenja i bolje zajedničke budućnosti", kazao je Stojanović.

Na pitanje kada će posetiti opštine na severu Kosova, predsednica je odgovorila da će nastaviti sa posetama svim opštinama na celoj teritoriji Kosova.

Upitana da li vidi Srbe u Vladi Kosova i kako vidi Srpsku listu u budućnosti, Jahjaga je odgovorila da su svi politički subjekti koji su registrovani u Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, subjekti na Kosovu koji predstavljaju interese svih građana Kosova bez obzira na etničku pripadnost.

Jahjaga i Džejkobsonova su danas sa Stojanovićem posle razgovora u zgradi opštine obišle Dijagnostički centar, manastir Gračanicu, Sportski centar i zgradu bolnice koja je još u izgradnji.

Tročasovna poseta Jahjage i Džejkobsonove Gračanici protekla je uz jako policijsko obezbeđenje.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.