Izveštaj je samo presek urađenog

Izvor: B92, 09.Okt.2012, 23:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Izveštaj je samo presek urađenog"

Beograd -- Godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neće doneti ništa spektakularno, a fokus izveštaja će verovatno biti Kosovo, rekla je Suzana Grubješić.

Potpredsednica Vlade zadužena za evropske integracije je, gostujući u emisiji "U centru" TV Studio B, uoči objavljivanja izveštaja Evropske komisije koji će evropski komesar za proširenje Štefan File uručiti srpskim zvaničnicima, rekla da je izveštaj samo "presek stanja šta se učinilo i šta se >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << preporučuje".

"Ove godine je izuzetak u tome da niste mogli danas i juče da dobijete izveštaj. Sve nedoumice rešiće se već sutra, pa ćemo videti zbog čega je nastala čitava gužva zašto nismo mogli makar dan-dva ranije da ga dobijemo", rekla je Grubješićeva i dodala da izveštaj nije ranije dospeo u javnost "zbog dogovaranja kako formulisati preporuke, jer se meri svaka reč".

Ona je izrazila očekivanje da će novi izveštaj biti poput zaključaka Evropskog saveta iz decembra 2011. i februara ove godine.

"Od tada se ništa dramatično nije promenilo na putu Srbije ka EU. Zbog izborne godine ništa se na ovome nije radilo pola godine, pa sada nova vlada čini da se to ubrza. Ključni politički izazov srpske politike jeste Kosovo i fokus ovog izveštaja će biti Kosovo, kao i svi drugi elementi koji su takođe bitni", kazala je Grubješićeva.

Ona je naglasila da će glavna tema izveštaja biti Kosovo i Metohija.

"Prva tema jeste Kosovo, odnosno šta mi radimo. Svi znaju da je naš stav da se ne prizna nezavisnost Kosova, hajde sada da vidimo način kako da ne priznamo, a da dobijemo datum za pregovore, da se zemlja iznutra promeni", rekla je Grubješićeva.

Na pitanje da li očekuje nove uslove u izveštaju EK, ona je odgovorila da će EK, verovatno, davati opšte formulacije, a da će "pobrojavanje uslova ostaviti zemljama članicama, jer one imaju svoje pojedinačne interese i namere".

"Onaj pojam normalizacije odnosa sa KiM će sigurno stajati, jer se to provlači od prošle godine. Šta se pod tim podrazumeva svako ima različito tumačenje. Srbija je ušla u neku vrstu normalizacije kroz tehnički dijalog sa Prištinom", kazala je Grubješićeva.

Ona je dodala da ne zna kada će doći dan da naša zemlja postane deo evropske porodice naroda, pošto je to proces koji u Srbiji traje 11 godina.

Svoju raniju izjavu da ne treba srljati u EU Grubješićeva je objasnila da to znači da ne treba ulaziti u politički dijalog bez plana i konkretne platforme.

"Sami smo se ponudili da ćemo politički dijalog voditi na najvišem političkom nivou. Treba prvo da dobijemo platformu oko koje treba da se postigne konsenzus i da onda uđemo u politički dijalog spremni i da znamo šta nam je činiti", objasnila je Grubješićeva.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grubješić: Izveštaj EK neće doneti ništa spektakularno

Izvor: S media, 09.Okt.2012

Potpredsednica Vlade Srbije zadužena za evropske integracije Suzana Grubješić izjavila je večeras da godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije neće doneti ništa spektakularno i da će fokus izveštaja verovatno biti Kosovo i Metohija...Ona je, gostujući na TV Studio B, uoči objavljivanja...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.