Ivanović: Za izbore na KiM nam ne treba pomoć

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Apr.2012, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ivanović: Za izbore na KiM nam ne treba pomoć

BEOGRAD -

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da Srbiji ne treba pomoć da organizuje izbore na KiM, da je dovoljno samo "da nam niko u tom poslu ne smeta", naveo je da Ahtisarijev plan za sever više "nije u igri" i dodao da je optimista u pogledu konačnog rešenja za Kosovo.

"Ne treba nam pomoć za izbore, već je potrebno samo da nam neko smeta u održavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nečeg što smatramo našim legitimnim i legalnim pravom i pravom da ljudima pružimo priliku da se izjasne o tome ko žele da vodi ovu Srbiju i u parlamentu i vladi sutra ali i kao predsednik Republike Srbije", rekao je Ivanović u intervjuu Tanjugu.

"Kao po pravilu, ne vraćaju odgovornost Srbiji"

Komentarišući informacije prema kojima OEBS može da organizuje parlamentarne i predsedničke izbore Srbije na Kosovu Ivanović je dodao da je ta Misija ponudila svoje posredovanje u ovoj veoma delikatnoj situaciji, jer bi to prihvatila Priština.

"Ali, to nama ne znači. Jer mi smo do sada uvek sami organizovali i parlamentarne i predsedničke izbore i jednom smo čak organizovali i lokalne izbore 2008 godine. Prema tome ne vredi nas ucenjivati u tom smislu i nuditi OEBS , kao nekoga ko je posrednik, jer se bojim da to može stvoriti vrlo opasan presedan" naglasio je Ivanović.

On je ponovio da su međunarodne misije i do sada obavljale mnoge poslove, uključujući i organizaciju izbora, onih izbora koji se na Kosovu održavaju.

Ali isto tako, naveo je Ivanović, iskustvo nam govori da te međunarodne misije u jednom trenutku prestanu da postoje ili pak smanje do te mere svoje osoblje i onda odluče da deo od svojih odgovornosti prenesu.

"I kao po pravilu ne vraćaju odgovornost Srbiji koja im je dozvolila da svoju misiju rašire i deluju, nego po pravilu te svoje odgovornosti i ovlašćenja prenose na kosovske institucije, što za nas nije prihvatljivo", napomenuo je Ivanović.

Vezivanje za Arhitisarija bilo bi pogubno

On je dodao da će se status Kosova još rešavati, takođe i status severa kad za to dođe vreme, ali da je za sada Srbiji potrebno, "da nas ne ometa ni OEBS ni bilo koja druga međunarodna misija".

"Svakako od njih ono što najmanje očekujemo jeste da utiču na Prištinu, kako ne bi onemogućavali ostvarivanje jednog demokratskog prava, a to je glasanje", kazao je Ivanović.

Upitan o rešenju za sever Kosova Ivanović je naveo da to sigurno nije Ahtisarijev plan, da je on odbačen na svim nivoima u Republici Srbiji i teško da će ga bilo ko oživeti u dogledno vreme.

"Prema tome on nije više u igri. Nema sumnje, da se u samom planu, nalaze neka rešenja, koja bi možda uz doradu mogla da budu primenjena. Ali, Ahtisarijev plan traži politički okvir. I, to je ono što je neprihvatljivo svima nama. A to je nezavisnost, da bi se dobila decentralizacija ili nezavisnost da bi se dobila ljudska prava i bolja zaštita srpske zajednice", naveo je Ivanović i dodao:

"To je za nas potpuno besmisleno, jer se nigde u svetu osnovna ljudska prava ne uslovljavaju velikim političkim ustupcima. Prema tome, ja sam mišljenja, da međunarodne misije koje dole postoje treba ozbiljno da pozabave onim što su rešenja u okviru Ahtisarijevog plana i da ta rešenja preispitaju".

Ivanović je naveo i da mnoga od tih rešenja već u praksi pokazala ozbiljne slabosti, ali on takođe ne isključuje mogućnost da se u budućnosti nekakva nova međunarodna misija ili nekakva nova međunarodna kredibilna organizacija počne baviti stanjem u kome živi srpska zajednica i u tom kontekstu možda ponudi neka rešenja.

Bilo kakvo vezivanje za Arhitisarija , po rečima Ivanovića, bilo bi pogubno, jer, kako je naveo, niko ni od Srba na Kosovu, a ni od Srba u zvaničnoj vlasti Srbije, kogod zvaničnu vlast bude činio, u budućnosti neće prihvatiti da raspravlja o Ahtisarijevom planu ponovo.

Bajden i Klintonova se protive nasilju nad spomenicima

Komentarišući nedavnu posetu kosovskog premijera Hašima Tačija Vašingtonu Ivanović je rekao da je siguran da su i potpredsednik Džozef Bajden, ali i Hilari Klinton, kao državna sekretarka, pomenuli ono što ih iritira, kao neko ko se oštro protivi bilo kakvom nasilju nad verskim spomenicima i spomenicima kulture Srba na Kosovu.

"Kad to kažem, to su pre svega crkve i manastiri, ali i drugi spomenici, koji tamo postoje. Siguran sam da će njihovo protivljenje, jasno protivljenje ponašanju kosovskih Albanaca, biti od velikog značaja. Jer ako postoji autoritet u koji se bespogovorno veruje u Prištini, to su onda Amerikanci", naveo je Ivanović.

On je dodao da smatra da je utoliko veća odgovornost Amerikanaca za sve ono što se na Kosovu dešava.

"Ja ne mislim na direktnu odgovornost, nego na indirektnu, i nadam se da će Hašim Tači, posle povratka iz Amerike iz Vašingtona, preneti te stavove svojima, kolegama u vladi. Jer do sada nismo imali nikakvu posebnu reakciju, ni adekvatnu reakciju njihovog Ministarstva unutrašnjih poslova, koje se prosto utrkuje u političkim izjavama, umesto da preduzme korake, kako bi se sprečili incidenti", izjavio je Ivanović.

Kfor se bavi alternativnim putevima, umesto enklavama

Delimična odgovornost za incidente vezane za verske objekte Srba na Kosovu, po mišljenju Ivanovića, je i međunarodnim misijama, koje se, kako je rekao, bave onim što nije njihov posao, prečesto i samim tim gube određenu energiju, vreme i prosto na taj način smetnu s uma ono što je glavni njihov zadatak.

"Kfor se bavi alternativnim putevima, što ja ne mogu da sporim, ako tu postoji neki bezbednosni rizik. Ali ga ja u ovom trenutku ne vidim. Umesto bavljenja alternativnim putevima, koji će nesumnjivo doći jednog trenutka na dnevni red, dobro bi bilo da se u ovoj situaciji vojnici Kfora rasporede svuda gde srpska zajednica postoji", napomenuo je Ivanović.

"Očekujem reakciju stranih ambasada"

Povodom najnovijeg napada na kosovskog Srbina Vladimira Denovića (66) kojeg su sinoć teško povredila trojica Albanaca u Suvom Dolu, nadomak Kosovske Mitrovice, državni sekretar za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je ukazao da se mogu očekivati i novi napadi i pozvao strane organizacije i ambasade u Prištini da se oglase.

U situaciji kada je u centralnoj Srbiji u jeku izborna kampanja, "kod Albanaca se bude ambicije da "u vakumu reše stvari" i otud povećan broj incidenata, kazao je Ivanović u izjavi za RTS.

Pri tome je mislio pre svega na srpske zajednice u manjim enklavama, jer su oni objektivno ugroženi, a to je uostalom, kako je naveo, u najužem krugu delatnosti koje Kfor mora da obavi.

"Delovanje Kfora i Euleksa na planu bezbednosti bi, čini se, popravilo ovu situaciju mnogo više nego nekakve sterilne izjave, koje dolaze iz Prištine. Ali se eto nadam, da će poruke koje dolaze iz Vašingtona, biti delotvorne i da će one učiniti da se nešto promeni na terenu", kazao je Ivanović.

Mogućnost zapošljavanja ravna nuli

Na pitanje koliko predizborna situacija u Srbiji utiče na srpsku zajednicu na Kosovu i na ponašanje Prištine u tom smislu, Ivanović je rekao da je sasvim očekivano da se to u Prištini ili u određenim krugovima u Prištini doživljena kao prilika da se nekakve stvari zaoštre i da se tu stanje na terenu promeni.

On konstatuje da takve ambicije i sada očigledno postoje u nekim ekstremističkim krugovima na Kosovu i utoliko više njega brine pasivnost međunarodnih organizacija koje ne koriste svoja izvršna ovlašćenja, ali i političke mogućnosti koje imaju, da izvrše pritisak na organe reda na terenu.

Upitan o dijalogu Beograda i Prištine Ivanović je siguran da će se on nastaviti i to u korist svih koji žive na Kosovu i to pre svega zato što je politička nestabilnost nešto što se smatra osnovnim preduslovom da na KiM bude ili ne bude nekakvih stranih investicija.

"Na Kosovu je izuzetna socijalna tenzija, veliki je broj nezaposlenih ljudi, naročito među Albancima, ta cifra doseže do 350.000 nezaposlenih i to je opasan potencijal. Jer mogućnost kosovske, gotovo nepostojeće privrede, da zaposli toliki broj ljudi je ravna nuli", navodi Ivanović.

Ako se na sve to još umanji mogućnost za investicije zbog političke nestabilnosti, korupcije, kriminala, i nedostatka fizičke i pravne sigurnosti, onda, naveo je Ivanović, "bojim se da nismo baš na dobrom putu".

Nestabilnost, dodao je, međutim, ne treba da raduje nikoga među ekstremima na našoj strani, jer nestabilnost na Kosovu se "uvek prelije kod nas i mi možemo da imamo ozbiljne posledice zbog toga".

Privrednici jedina spona koja nas drži

Po njegovom uverenju privrednici su jedina spona koja nas drži. Jer ekonomski interes je nešto što nadvlada političke nesuglasice, a one su više nego očigledne.

Često ekonomija bude sputana nekakvim političkim nalozima i političkim okvirima, pogotovo kad su prištinski privrednici ili privrednici na Kosovu i Metohiji u pitanju, kazao je Ivanović i dodao da misli da ćemo vremenom, pogotovo ako normalizacija slobode kretanja bude na dobrom putu, ili se poboljša, imati malo više razmene, jer to je najbolji način da se odnosi dovedu u normalnije relacije.

"To bi značilo da ćemo u dogledno vreme imati privrednike iz Prištine koji će izlagati recimo na Beogradskom sajmu, nekom sajmu hrane ili poljoprivrede u Beogradu. Jer, njihova mogućnost da nešto ozbiljnije proizvedu je veoma mala. Ali, bilo kako bilo ja mislim da privreda, nevladin sektor, intelektualne grupe, one bi mogle uspostaviti taj prvi kontakt, koji može biti jako važan", napomenuto je Ivanović.

On veruje da će političke teme doći na dnevni red kada za to bude spremna čitava zajednica i albanska i srpska, jer, kako kaže, otvoreno pitanje statusa Kosova je nešto što će smetati i nama i njima.

"Duboko sam ubeđen da ćemo naći rešenje. U tom smislu nam mora pomoći Evropska Unija, koja ne sme da vrši pritisak, pogotovo ne na jednu stranu. Jer se ovde ovakva rešenja u ovakvim situacijama prosto ne mogu naći pod pritiskom", naveo je Ivanović i zaključio:

"Ja sam optimista da će u Evropi prevladati mišljenje da je u najboljem interesu čitave Evropske Unije, da ima Balkan u miru. Da bi Balkan bio u miru i stabilnosti mora biti Srbija u miru i stabilnosti. Što znači da Srbija ne bude pritiskana da prihvati bilo šta što je u suprotnosti sa nekakvim našim vitalnim nacionalnim ciljevima."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Oliver Ivanović o izborima na KiM

Izvor: RTV Pink, 09.Apr.2012

Naći ćemo rešenje za KiM, za izbore nam ne treba pomoć . . . Državni sekretar u Miistarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je danas da Srbiji ne treba pomoć da organizuje izbore na KiM, da je dovoljno samo "da nam niko u tom poslu ne smeta", naveo je da Ahtisarijev plan za sever...

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.