Irinej: SPC i država nisu u sukobu

Izvor: B92, 07.Maj.2013, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irinej: SPC i država nisu u sukobu

Beograd -- Srpska pravoslavna crkva i država nisu u sukobu, ali je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova, kaže patrijarh Irinej.

"Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i otklone, a crkva malo duže i dublje gleda na probleme i tu svaki stoji na svojim pozicijama", rekao je patrijarh za Radio Slobodna Evropa.

On >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je negirao da se odnosi crkve i države zaoštravaju pošto se Srpska pravoslavna crkva (SPC) izjasnila protiv sporazuma s Prištinom.

"Ne bi se reklo da se (odnosi) zaoštravaju, nego je crkva rekla ono što po prirodi svojoj može da kaže. Država i oni koji je vode danas sa svim našim problemima, hteli bi da te probleme nekako reše što brže... malo neke razlike ima, ali sukoba nema nikakvog", rekao je poglavar SPC.

Patrijarh je kazao da nije gledao intervju episkopa zahumsko-hercegovackog Grigorija, koji je na B92 kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića, ali je istakao da vladika nije iznosio stav SPC, već svoj lični stav.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić ocenio je danas da napredak svake zajednice počiva u harmoničnim odnosima države i Crkve, i da obe istitucije moraju da poštuju jedna drugu.

Ceo razgovor srpskog patrijarha Irineja za Radio Slobodna Evropa možete pročitati u našoj rubrici Prenosimo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"SPC i država nisu u sukobu zbog KiM"

Izvor: Vesti-online.com, 07.Maj.2013

Srpska pravoslavna crkva i država nisu u sukobu, ali je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova, Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se neki problemi što pre reše i...

Nastavak na Vesti-online.com...

Patrijarh Irinej: SPC i država nisu u sukobu

Izvor: BanjalukaLive.com, 07.Maj.2013

Srpska pravoslavna crkva i država nisu u sukobu, ali je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova, rekao je patrijarh srpski Irinej. - Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Patrijarh: Crkva o Kosmetu ima šta da kaže

Izvor: Mondo, 07.Maj.2013

Srpski patrijarh Irinej rekao je da SPC i država nisu u sukobu, ali da je Crkva morala da kaže svoje mišljenje povodom Kosova i Metohije..."Crkva je kazala ono što misli da treba da kaže. I crkva ne može drukčije ni da kaže. Političari svakako gledaju kraće i više sa nekim interesom da se...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.