Ideja i Kosovo i EU nije propala

Izvor: Politika, 05.Nov.2011, 23:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ideja i Kosovo i EU nije propala

Priznali ili ne, to tamo preko Ibra već funkcioniše kao država, zato sa Albancima odmah treba razgovarati o statusu

Naprednjaci ne odustaju od politike „i Kosovo i Evropska unija”, obećavaju sto milijardi evra investicija u Srbiji za deset godina i uskoro kreću u zvaničnu izbornu kampanju, sigurni u svoju pobedu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke, u intervjuu za „Politiku” kaže da ako treba da bira između Kosova i EU – prioritet je Kosovo i najavljuje da će, kada dođe na vlast, insistirati na ponovnom dijalogu s Prištinom o statusu Kosova i Metohije. Pred izbore će, kako ističe, razgovarati s gotovo svim strankama, a spekulacije o planovima za postizbornu saradnju s biznismenom Milanom Bekom – odlučno demantuje.

Na pitanje zašto je naprednjacima bilo potrebno tri godine da napišu program, koji je predstavljen kao „Bela knjiga” na proslavi trogodišnjice stranke u Nišu prošle subote, Nikolić objašnjava da je to samo razrada u detalje, program na više od sto stranica, priprema da od prvog dana posle izbora i preuzimanja vlasti počnu da funkcionišu.

– A sve do izbora vi se predstavljate svojim generalnim programom i svojim svakodnevnim delovanjem, kao što to rade sve stranke. Sad, umesto da se oni koji vladaju podsete na program kojim su se predstavili kad su dobili vlast, prebaci se lopta na opoziciju za koju se odjednom utvrdi da nema nikakav program, da nema rešenja ili kojoj se traži da jasno i glasno kaže svoja rešenja.

U „Beloj knjizi” se verovatno govori i o projektima „Velika Morava” i „desna obala Dunava”. Rekli ste da u Srbiju treba da uđe za 10 godina sto milijardi evra investicija. To zvuči kao naučna fantastika ako se zna da je od 2000. do sada ušlo, zvanično, znatno manje novca.

Zašto nećete da kažete da je za ovih deset godina ušlo 100 milijardi? I nikada nikoga niste pitali gde je taj novac.

Otkud vam taj podatak da je u Srbiju ušlo toliko novca?

Pogledajte malo šta kažu ekonomski stručnjaci. Od 80 do 100 milijardi dolara je u zemlji za deset godina. To je deset godišnjih budžeta.

Postoji i podatak da je 2006. bio najveći priliv investicija – oko 4,3 milijarde evra.

Što ne pročitate kako su reagovali stručnjaci čim je počeo napad na nas, čak i oni koji su mislili da je to neizvodljivo – stigli su do 80 milijardi. Ukoliko mi ne uspemo da obezbedimo toliko projekata, od Srbije neće biti ništa. I ponovo je zamena teza – napadaj onoga ko govori o projektima, da ne bi pitao ništa onoga kome je u rukama mogućnost da ostvaruje projekte. Idite na Internet, nađite radove SANU, preduzeća „Ivan Milutinović“, stručnjaka iz „Energoprojekta”, pogledajte koliko je to već razrađeno u glavama pojedinih ljudi. Projekat „Velika Morava” sigurno je vrednosti negde do 20 milijardi dolara.

Je li uslov za tih 100 milijardi da ostanemo na evropskom putu?

Naravno. Mislim da je to sve potpuno povezano, mislim da bi sve išlo mnogo teže ukoliko mi siđemo sa evropskog puta. I zato o tome ne razmišljam i zato tražim rešenja za momenat kada budemo u prilici da odlučujemo, da zadržimo i evropski put i da ostanemo dostojna Srbija kakvu su nam ostavili preci i kakvu bi trebalo da ostavimo potomcima.

Hoće li Kosovo i Metohija biti nepremostiva prepreka na tom putu?

Nadam se da za Srbiju nema nepremostivih prepreka, ali očigledno je da će biti prepreka.

Šta ako uslov za kandidaturu EU bude ukidanje srpskih institucija na severu Kosova? A čini se da će to sigurno biti uslov za dobijanje datuma početka pregovora. Da li je EU vredna toga?

Mogu samo da pričam o svojim razmišljanjima. Dakle, ako hoćete moj stav, ali od njega Srbija trenutno ne zavisi – Srbija ne sme da ukine institucije na severu Kosova.

Ni po cenu prekida evropskog puta?

Onda neka EU razmisli da li želi Srbiju u EU ili ne.

Da li su te institucije uopšte u skladu s Rezolucijom 1244?

Je li nezavisnost u skladu s Rezolucijom? Ja kažem da nije. I da je svaki visoki predstavnik za KiM, od Kušnera nadalje, radio na tome da KiM bude nezavisno. Da li je 1.000 naoružanih srpskih vojnika i policajaca na teritoriji KiM u skladu s Rezolucijom? Jeste. Jesu li srpski carinici i graničari na teritoriji KiM u skladu s Rezolucijom? Jesu. Gde je to? Nigde. Znači, Rezolucija 1244 se poštuje samo kada treba Albancima dati što više vlasti. A kada treba da se odbrani srpski interes na KiM ne postoji Rezolucija 1244. Zašto? Zato što naša vlast osam dugih godina nije htela da insistira na Rezoluciji. Znate šta je srpski problem? Što uvek na vlasti imamo ljude koji ne žele da kažu šta žele. Ja sam pokušavao da ih ubedim da problem KiM treba odmah da se rešava. Kao što sam bio za pregovore sa Albancima, ali da se odmah raspravlja o statusu.

Ali, Albanci neće da razgovaraju o statusu, oni smatraju da je to završena priča.

Što sad nema razgovora, a nije status u pitanju? Pogledajte, počeli su o beznačajnoj stvari i nema razgovora. Pa onda hajde da se posvađamo na statusu. A mi se sad, kao, posvađali oko nekih markica. Nije tačno. Nas svađa status. Ne svađa nas PTT saobraćaj, ni avionski, nas svađa status. Možemo li da rešimo status KiM ili ne možemo? Ako ne možemo, to je izvor stalnih sukoba za sva vremena.

Hoćete li vi insistirati na takvim razgovorima ako posle ovih izbora osvojite vlast?

Da. Ja to govorim i predstavnicima EU i tražim podršku za to i od SAD i od Ruske Federacije.

Znači, mislite da je moguće vraćanje na onaj period kada se razgovaralo o statusu, kao u vreme Koštuničine vlade?

Nije bilo ovakvih razgovora, direktno sa Albancima. Ovde treba umešati najviše državne funkcionere. Kad sam to prigovarao u Skupštini odgovoreno mi je da bismo time dali značaj Kosovu, bezmalo priznali državu. Znate, priznali ili ne, to tamo preko Ibra već funkcioniše kao država.

Vi biste, u tom slučaju, kao predsednik vlade razgovarali sa, recimo, Tačijem, koji je tamo predsednik vlade?

Tači je personifikacija čoveka optuženog za ratne zločine nad Srbima i sigurno da ne bih mogao s njim da razgovaram. Ali koga izaberu Albanci da dođe na razgovore, s tim čovekom bih morao da razgovaram.

I dalje insistirate na politici „i Kosovo i EU”. To je politika i vladajuće koalicije. Da li to znači da mislite da njihova politika nije propala?

Ja mislim da ta ideja nije propala. A ne vidim da ostvaruju tu politiku. Ne mogu da napadam dobre ideje samo zato što ih iznosi neko drugi. Dakle, na tome treba insistirati do kraja. I šta je bio osnov nesporazuma između Vojislav Koštunice i mene? Što je on mislio da treba odmah prekinuti razgovore, a ja uvek mislim da je najlakše prekinuti.

Mnogi kritikuju ovu vlast da će upravo zbog takve politike, ili takve ideje, biti na kraju „ni Kosovo ni EU”. Možete li vi to da izbegnete?

To ste mogli da čujete i u Nišu u mom govoru na obeležavanju tri godine SNS-a. Bojim se da je to samo proklamacija u ponašanju aktuelne vlasti, jer ne vidim tu borbu za oba cilja, zato što je pet dana svađa sa EU, pet dana pomirenja, pet dana svađa sa Srbima na KiM, pet dana pomirenje... Uopšte ne mogu da pronađem nit koja povezuje ideju koju javno iznosi Vlada Srbije, odnosno predsednik Srbije koji sve to radi, i ono što se dešava svakodnevno u životu i na terenu.

Vi mislite da možete s tom idejom i politikom koja će je slediti izbeći na kraju taj krah – ni Kosovo ni EU.

Taj krah ne sme da se doživi. A ako me pitate za prioritete – Kosovo je prioritet.

I to ćete reći ako jednog dana budete u onoj poziciji – ili Kosovo ili EU?

Jedan mudrac je davno rekao: „Uvek govori istinu, to jedino možeš da ponoviš”. Znači, ja sada, dok smo u opoziciji, u razgovoru sa seljakom na njivi ili sa Štefanom Fileom, ili u četvrtak s predsednikom Evropskog parlamenta, govorim istinu, govorim ono što ćemo da radimo.

Znači, vi ste rekli i Fileu, i Buzeku, i drugima da ako dođete u tu situaciju...

Najpre sam pitao da li postoji takav uslov. Rekli su da ne postoji. Ja kažem – dobro. Da znate, stav SNS je, ako dođe do tog uslova, to znači da vi nas ne želite u EU. Jer taj uslov nikom drugom ne biste postavili.

S kim će SNS izaći na predstojeće izbore?

SNS ima svoju listu, očigledno, i uz možda neke manje stranke mislim da je to otprilike naš predizborni adut. Računam da će pobeda da bude tako jaka da ćemo ponuditi strankama nacionalnih manjina da učestvuju u vlasti i to je sasvim dovoljno.

Nije baš najjasnije šta želite s PUPS-om?

Nije PUPS jedina politička stranka s kojom razgovaramo i s kojom bismo da razgovaramo. Mislim da ćemo da razgovaramo gotovo sa svima i da utvrdimo s kim i kako.

Razgovaraćete s radikalima?

Pa evo i preko medija ja razgovaram s njima. Kad god im ponudim da razmisle o tome šta će dalje, ja to razgovaram s njima. Kad god kažu da će ići sa SPS-om i DS-om, oni to razgovaraju sa mnom. Zašto moramo direktno?

A s kim ćete još razgovarati od stranaka iz vlasti?

Mislim da je SPS sada na prekretnici. Ili je to SPS ili DS. Ja ću da im ponudim da bude SPS u koaliciji sa SNS-om...

Posle izbora?

Da. A čeka ih da budu DS, ako neće.

Ali političari uglavnom neće unapred da se izjašnjavaju, pogotovo oni koji mogu i na jednu i na drugu stranu.

E pa ne mogu. To je upropastilo Srbiju. To što imate političare koji mogu i na jednu i na drugu stranu. Da sam takav, ja bih vam rekao da mogu i s Demokratskom strankom.

I ne možete?

I kako mogu? Što ih onda optužujem? To je ono što ja nisam oprostio SPS-u na prošlim izborima. Kad u kampanji napadaš DS da je upropastio Srbiju, nemoj posle izbora da ideš s njim u koaliciju pa makar ti (Kameron) Manter naredio da ideš i umešao se u unutrašnje poslove Srbije, pa makar tajkuni dali novac da se ta vlada formira, nemoj da ideš.

Ali, ako izborna matematika bude takva, ako to neki viši interes zahteva...

Imaćemo nove izbore.

U poslednje vreme su vas često pitali šta planirate s Milanom Bekom kad dođete na vlast...

Ništa.

Odgovorili ste da ga niste videli od vašeg štrajka, a jeste li se videli ovih dana?

Ni video, ni čuo. I mislim da sam jasno rekao – neko je pomenuo funkciju predsednika vlade – pa ne može čovek da se pojavi na vratima ovde i da kaže „ja hoću da budem predsednik vlade”.

Biljana Baković

-----------------------------------------------------------

SNS možda neće glasati za deklaraciju

„Ako ta nova skupštinska deklaracija, ili rezolucija, o kojoj još ne znamo ništa, ne bude sadržala konkretne mere i ako ne bude obavezujuća za celu Srbiju, prvi put može da se desi da poslanici koji mene pitaju šta da rade, ne glasaju za takav jedan dokument. Nikada za KiM nismo ni izašli iz sale, ni bili uzdržani. Uvek smo glasali za. Dakle, ako posle svih ovih naših pokušaja da zajednički to rešavamo predsednik Srbije ne oseća odgovornost i ne želi da je podeli sa svima nama, doživeće da mora da juri 126 poslanika za tu svoju deklaraciju, što je katastrofa za Srbiju“, kaže Nikolić.

objavljeno: 06.11.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Ideja i Kosovo i EU nije propala"

Izvor: B92, 05.Nov.2011

Priznali ili ne, to tamo preko Ibra već funkcioniše kao država, zato sa Albancima odmah treba razgovarati o statusu, kaže lider SNS Tomislav Nikolić za Politiku..Naprednjaci ne odustaju od politike "i Kosovo i Evropska unija", obećavaju sto milijardi evra investicija u Srbiji za deset godina i...

Nastavak na B92...

Kad pobedim insistiraću na dijalogu , napisano: 06.Nov.2011, 00:23h , ažurirano: 06.Nov.2011, 00:23h

Izvor: NoviMagazin.rs, 06.Nov.2011, 01:51

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić rekao je da će u slučaju da pobedi na narednim izborima insistirati na ponovnom dijalogu sa Prištinom o statusu Kosova, uz učešće najviših državnih funkcionera i predstavnika koga izaberu Albanci.

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Nikolić: Ideja i Kosovo i EU nije propala

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Nov.2011

BEOGRAD -..Predsednik Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić izjavio je da naprednjaci ne odustaju od politike "i Kosovo i Evropska unija" i ponovio obećanje o sto milijardi evra investicija u Srbiji za deset godina..."Ja mislim da ta ideja (i Kosovo i EU) nije propala", rekao je Nikolić za današnju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.