I srpske sudije polažu zakletvu Prištini?

Izvor: Vesti-online.com, 10.Feb.2015, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I srpske sudije polažu zakletvu Prištini?

Mediji u Prištini tvrde da je samoproglašeno Kosovo preuzelo potpunu kontrolu nad pravosuđem, računajući i srpske opštine na severu KiM, pa će sve sudije i tužioci polagati istu zakletvu - Kosovu.

Radi se o tekstu zakletve koju polažu poslanici, samo što će sudije i tužioci, kada budu čitali, umesto reči "poslanik" izgovarati "sudija" ili tužilac".

Kosovski mediji odbacuju tvrdnje o statusnoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << neutralosti briselskog dogovora o pravosuđu i kao ključni dokaz navode polaganje zakletve po zakonima samoproglašenog Kosova.

Takođe, na pečatu svakog suda nalazi se grb "Republike Kosovo", okružen natpisom na albanskom jeziku: "Ustavni sud Republike Kosovo", navode prištinski mediji.

Predsednik Vlade Srbije Alekadnar Vučić rekao je da će problem u primeni sporazuma Beogreda i Prištine o pravosuđu biti taj što je pitanje da li na KiM ima dovljno srpskih sudija i tužilaca.

- Mi smo se izborili da imamo mnogo mesta, ali je pitanje da li ćemo imati dovoljno ljudi da taj posao obavljaju - rekao je Vučić.

Premijer je ponovio da su pregovori bili teški, da su predstavnici Prištine imali svoje teme o kojima su želeli da razgovaraju, a Beograd svoje.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.