I Srbi privatizuju na Kosovu

Izvor: B92, 27.Jul.2013, 17:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Srbi privatizuju na Kosovu

Priština -- Svakim danom sve je veći broj Srba koji učestvuju u procesu privatizacije na Kosovu, piše prištinski dnevnik Tribuna.

Kako navodi ovaj list, Kosovska agencija za privatizaciju (KAP) je među retkim institucijama koje su aktivne i na severu Kosova.

"Za razliku od ostalih institucija i drugačije od raznih izjava iz Srbije koje se čuju o nefunksionisanju institucija Kosova na severu, KAP je od početka svog rada ostvarivala mandat i na severu, gde je otvorila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i kancelariju", piše dnevnik.

Prošle nedelje ova agencija je prodala četiri imanja na severu Kosovske Mitrovice, a kupci su iz srpske zajednice, čime se, prema pisanju lista, negiraju navodi iz Beograda da se privatizacija na Kosovu ostvaruje bez učešća Srba i da je zbog toga diskriminatorska.

Portparol agencije Ili Kaljoši kaže da je i pre ovog poslednjeg slučaja agencija privatizovala društvenu imovinu na severu zemlje i da je svakim danom sve veći broj Srba koji učestvuju u procesu privatizacije.

Profesor ekonomskog fakulteta Musa Ljimani smatra da privatizacija treba da se ostvari na osnovu kosovskih zakona i da pravo da učestvuju u njoj imaju pripadnici svih nacionalnih zajednica.

Na skupu posvećenom predlogu mera zaštite srpske imovine na KiM koji je u ponedeljak održan u Privrednoj komori Srbije ukazano je da je privatizacija na Kosovu sprovedena monoetnički, po nacionalnoj osnovi i da je Srbija ne priznaje.

Na Kosovu i Metohiji je do sada nelegalno privatizovano 720 društvenih preduzeća u vrednosti oko 600 miliona evra, ali je stvarna vrednost te imovine mnogo veća.

Do sada je bilo ukupno oko 60 talasa privatizacije posredstvom Kosovske povereničke agencije i Kosovske agencije za privatizaciju, a ostalo je još oko 30 odsto firmi koje nameravaju da privatizuju.

Kosovska agencija za privatizaciju sprema se da privatizuje i ta preduzeća, ali će od političkih okvira i rešenja zavisiti zaštita te imovine.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.