Hodžaj: Karla zloupotrebila moć

Izvor: B92, 03.Dec.2012, 14:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hodžaj: Karla zloupotrebila moć

Prag/ Bratislava -- Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte "zloupotrebila je moć i nadležnosti" iniciranjem ponovnog suđenja Haradinaju, izjavio je Enver Hodžaj.

"Naša vlada je zatražila pokretanje pune istrage zašto je ona pokrenula novo suđenje, iako nije bilo nikakvih (novih) činjenica, a sud je potvrdio da to nije bilo neophodno. Nadamo se da ćemo dobiti jasne odgovore, jer je ona vređala dostojanstvo gospodina Haradinaja, naših građana i Kosova u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << celini", rekao je Hodžaj za Radio Slobodna Evropa.

Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj danas je posetio Prag.

Podsetimo, Vlada Albanije i Priština su najavili da će tražiti nezavisnu istragu.

Ona je saopštila juče da je "šokirana" nedavnom izjavom tužilaca Tribunala da je Del Ponteova podigla optužnicu protiv Haradinaja bez dovoljno dokaza.

Hodžaj u nezvaničnoj poseti Lajčaku

Ministra spoljnih poslova Kosova Envera Hodžaja primiće u Bratislavi tokom posete Slovačkoj i šef diplomatije Miroslav Lajčak, ali samo nezvanično, saopštilo je slovačko ministarstvo inostranih poslova.

Enver Hodzaj u Bratislavu dolazi iz Praga gde je imao, kako je označila češka strana, radni susret sa šefom češke diplomatije Karelom Švarcenbergom.

U Bratislavu ga je u nezvaničnu posetu, prvu nekog šefa kosovske diplomatije pozvala Slovačka atlantska komisija i njen nevladin Institut za politiku srednje Evrope.

"Reč je o privatnom susretu. I to je apsolutno u redu. Ministar Lajčak se sa predstavnicima Kosova privatno sretao već mnogo puta", rekao je medijima Lajčakov portparol Boris Gandel pošto Slovačka ne priznaje samostalno Kosovo.

Hodžaj će sutra održati predavanje u organizaciji Instituta i odgovarati na pitanja, a sastaće se i sa grupom poslanika slovačkog parlamenta.

"Naš cilj je da pokrenemo kvalifikovanu slovačku diskusiju o Kosovu zato što smo do sada raspravljali manje više na osnovu emocija. Želimo da pokrenemo debatu o tome šta je Kosovo, kakvim motivima se rukovodi i gde se danas nalazi u okviru zapadnog Balkana", kazao je šef Slovačke atlantske komisije Rastislav Kačer.

Slovačka odbija da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova iako je u Evropskoj uniji ostala u manjini, a vladu obavezuje i rezolucija Narodne skupštine da u tom pitanju mora da vodi računa o

stavu Srbije.

Zvanična Bratislava, međutim, podržava dijalog Beograda i Prištine koji je, po oceni slovačkih zvaničnika, neizbežan da bi se napravio pomak i Srbije i Kosova u evropskoj integraciji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hodžaj: Karla zloupotrebila moć i nadležnosti

Izvor: Kurir, 03.Dec.2012

Nadamo se da ćemo dobiti jasne odgovore, jer je ona vređala dostojanstvo gospodina Haradinaja, naših građana i Kosova u celini, rekao je Hodžaj..PRAG - Ministar inostranih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je za Radio Slobodnu Evropu, tokom posete Pragu, da je bivši glavni tužilac Haškog tribunala...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.