Haradinaj premijer, Tači u opoziciji

Izvor: Politika, 10.Jun.2014, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj premijer, Tači u opoziciji

PRIŠTINA – Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova koji bi, prema izvorima i pisanju medija, na osnovu postignutog sporazuma opozicije trebalo da bude sledeći premijer Kosova poručio je danas da će se angažovati za evropsko Kosovo na kome će se svaki građanin „osećati slobodno.„

Haradinaj je prištinskom Ekspresu rekao da su opozicioni politički subjekti postigli sporazum „svesni stanja u kom se >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nalazi Kosovo” kako bi to stanje promenili.

„Angažovaću se za evropsko, ekonomski razvijeno Kosovo, u kome vladaju red i zakon. Preuzimam obavezu da se svaki građanin Kosova oseća slobodnim,„ rekao je Haradinaj u izjavi prištinskom dnevniku

Haradinaj, će biti novi premijer Kosova na osnovu rezultata dogovora njegove stranke sa Demokratskim savezom Kosova i Inicijative za Kosovo, saznaje Tanjug iz izvora bliskih tim partijama.

Prema istim izvorima, DSK će dobiti mesto predsednika Kosova i predsednika parlamenta, dok će lider Inicijative za Kosovo Fatmir Limaj biti zamenik premijera.

Prištinski list „Ekspres” objavio je danas na svom sajtu faksimil sporazuma koji su potpisali lideri Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.

Prema tom faksimilu sve ostale funkcije i nadležnosti biće proporcijalno podeljene prema, kako se navodi, snazi koju te partije imaju u kosovskoj skupštini.

Ovu vladu, kako tvrde mediji u Prištini, podržaće Samoopredeljenje Albina Kurtija.

Prema dosad prebrojanim glasovima (99,87 odsto) koje je CIK objavio na veb sajtu, DPK Tačija vodi sa 30,71 odsto glasova, druga je DSK sa 25,75 odsto, treće Samoopredeljenje sa 13,51 odsto, četvrta ABK sa 9,61 odsto i peta je Inicijativa za Kosovo sa 5,24 odsto glasova.

Prevedeno na broj poslanika, ovaj procenat bi približno izgledao ovako: DPK Tačija - 34 ili 35 poslanika; DSK Mustafe - 29 ili 30 poslanika; Samoopredeljenje Aljbina Kurtija 16 ili 17 poslanika; ABK Haradinaja 12 ili 13 poslanika i Inicijativa za Kosovo šest poslanika. Skupština Kosova ima 120 poslanika.

Što se tiče nealbanskih zajednica, Srbi će imati 10 poslanika i ostali takođe 10 poslanika.  

--------------------------

Prve reakcije na sporazum opozicije u Prištini

PRIŠTINA– Koalicioni sporazum opozicionih stranaka o formiranju kosovske vlade izazvao je i prve reakcije aktera ali i poznavalaca političke scene u Prištini.

Lider Samoopredeljenja Kurti je rekao da taj pokret neće glasati da lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači bude imenovan za premjera.

On je na konferenciji za novinare, a prenose prištinski mediji, naveo i da Samoopredeljenje neće ući u vladu ali da će podržati opozicioni blok ukoliko ispuni tri uslova ovog pokreta i precizirao da se ti uslovi odnose na pregovore sa Srbijom i privatizaciju Trepče.

Kako je precizirao uslovi su prekid pregovora sa Srbijom, zaustavljanje implementacije svih sporazuma i prekid privatizacije Trepče, pošte „i ostale kosovske imovine”.

I gradonačelnik Prištine takođe iz Samoopredeljenja Špend Ahmeti je podržao činjenicu da su se partije međusobno dogovorile da ne uđu u koaliciju sa DPK.

„Samooopredeljenje ne pregovara o položajima i uvek je protiv nepravedne vlasti. Mi smo zainteresovani da se zaustave procesi koji su štetni po Kosovo. Ali, prvo i najvažnije sada je da postoji dogovor svih albanskih partija koje su ušle u skupštinu da neće ulaziti u koaliciju sa DPK”, rekao je on.

Prve reakcije stigle su i od analitičara pa je tako Naim Rašiti za Ekspres rekao da će kosovska predsednica Atifete Jahjaga prekršiti ustav ukoliko imenuje Tačija za mandatara.

Predsednica posle izbora predlaže Skupštini kandidata za mandatara u dogovoru sa političkim partijama ili koalicijom koja je osvojila neophodnu većinu u skupštini za formiranje vlade, precizira Rašiti.

„Kao većina se računa 61 ili više mesta u Skupštini. Uprkos praksi koju je uveo predsednik Sejdiu da mandatar bude predložen pre nego što zvanično bude postignuta većina u skupštini, činjenica da je Samoopredeljenje podržalo DSK za formiranje vlade iz korena menja situaciju, Na taj način je apsolutno moguće da najveća partija ili koalicja ako nema većinu u skupštini ne formira vladu”, smatra on.

Rašiti ocenjuje da bi „posle ovog sporazuma, predsednica prekršila ustav ukoliko da mandat Hašimu Tačiju za formiranje vlade pre nego što on potpisanim koalicionim sporazumom dokaže da ima neophodnu većinu za formiranje vlade”.

Sa druge strane vršilac dužnosti ministra za pravosuđe Hajredin Kući je ocenio da je ovaj sporazum „antiustavan” i da je napravljen „pod pojačanim pritiskom da bi se napravio bolji dogovor sa DPK”, prenosi prištinski Top čanel.

„Mislim da treba da pročitaju ustav, imaju oni dobre pravnike. Volja građana se ne može promeniti protivustavnim sporazumom”, rekao je Kući.

Mediji u Pristsini navode da nisu mogli da slikaju ulaz u sedište Tačijeve DPK dok se očekivao sastanak predsedništva te partije i da ih je u tome sprečilo stranačko obezbeđenje.

Svađu između predstavnika medija i obezbeđenja je smirio funkcioner Fatmir Dželjilji koji se predstavnicima medija izvinio zbog pretnji.

Tanjug

objavljeno: 10.06.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ustavni sud Kosova: Haradinaj ne može biti mandatar

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jun.2014

Predog četiri opozicione partije Albanaca da novi premijer kosovske vlade bude Ramuš Haradinaj je neustavan, ocenili su predstavnici Ustavnog suda i kabineta predsednice Kosova, piše portal Gazetatribuna. Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova koji bi, prema izvorima i pisanju...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.