Haradinaj: Kosovo ima blagoslov Amerike

Izvor: B92, 30.Sep.2018, 21:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haradinaj: Kosovo ima blagoslov Amerike

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da Kosovo ima "blagoslov" SAD za transformaciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage Kosova.

"Kosovo ima blagoslov Amerike, Departmana odbrane za vojsku Kosova. To je najbolja vest koju donosimo iz Amerika ovog puta", rekao je Haradinaj na konferenciji za novinare po povratku iz SAD.

Haradinaj je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tokom boravka u Njujorku na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija imao mnogobrojne sastanke sa predstavnicima zemalja iz celog sveta.

On je rekao da je dobio podršku SAD i zemalja Evropske unije za evroatlantski put Kosova i za sve značajne procese.

Haradinaj je rekao da je u Njujorku i Vašingtonu razgovarao o članstvu Kosova u Interpolu, sigurnosti i dijalogu.

Govoreći o susretu sa američkim sekretarom odbrane Džejmsom Matisom, Haradinaj je rekao da je razgovarao o bezbednosti uopšte, vojsci Kosova i dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

"Dao sam garancije generalu Matisu da je Kosovo stabilno, da će se saradnja sa Kforom i Natoom nastaviti, znači sa američkim trupama na Kosovu", kazao je Haradinaj.

On je rekao da američkog sekretara odbrane informisao o procesu transformacije BSK u Oružane snage Kosova.

Kosovo uživa veliko poštovanje institucija SAD, u ovom slučaju institucija odbrane i bezbednosti, posebno sekretara Matisa koji je dao podršku Vojsci Kosova, kazao je Haradinaj.

Takođe je Matisa informisao o dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i pri tome dodao da je potrebno naći rešenje i međurnarodni bilateralni sporazum koji bi bio pravno obavezujući, ali nikako promenom granice ili razmenom teritorija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.