Haos u Prištini, 71 osoba povređena

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2014, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Haos u Prištini, 71 osoba povređena

Policija Kosova saopštila je da je danas tokom protesta pred Rektoratom Univerziteta u Prištini povređena 71 osoba, među kojima je 39 učesnika protesta i 31 policajac.

Žestoki sukobi policije i demonstranata

Portparol policije Brahim Sadrija izjavio je večeras da su učesnici protesta prvi započeli incidente i napali i povredili pripadnike policije različitim tupim predmetima.

Trideset jednoj uhapšenoj osobi je odreden pritvor u trajanju do >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << 48 sati.

 

Među njima su i direktor nevladine organizacije DIPRED Iljir Deda i odbornik Skupštine opštine Priština iz pokreta Samoopredeljenje, Ili Hodža. Koha net je javila da je tu odluku potvrdio prištinski advokat Tom Gaši. Oni su osumnjičeni za "napad na službeno lice sa teškim posledicama".

 

Takvu kvalifikaciju dela je za prištinsku telelviziju KTV potvrdila i tužilac Fikrie Fejzulahu koja je rekla da postoje dokazi da su pritvoreni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret. Današnji protest, osmi po redu, bio je najmasovniji ali i najžešći sukob između pripadnika policije i protestanata.

 

Studenti zahtevaju ostavku rektora UP Ibrahima Gašija zbog sumnje da je u zvanje redovnog profesora došao uz pomoć tri "naučna" rada koji su objavljeni u nekom indijskom časopisu, i drugih zloupotreba.

 

Stanje na Prištinskom univerzitetu je bilo tema žestoke rasprave na sednici Skupštine Kosova, gde je poslanička grupa Demokratskog saveza Kosova predložila usvajanje rezolucije kojom se preporućuje organima Univerziteta da smene rektora Gašija.

 

Posle žučne rasprave sednica koja je počela juče i tokom današnje rasprave nije usvojena rezolucija pošto su pred početak glasanja sednicu napustili poslanici vladajuće koalicije, koji su ocenili da je donošenje takve rezolucije u suprotnosti sa zakonom i akademskim slobodama.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Haos u Prištini, 70 ljudi povređeno

Izvor: Vesti-online.com, 07.Feb.2014

Policija Kosova saopštila je da je tokom protesta pred Rektoratom Univerziteta u Prištini povređeno 70 ljudi, među kojima je 39 učesnika protesta i 31 policajac. ..Žestoki sukobi policije i demonstranata  ..Portparol policije Brahim Sadrija izjavio je da su učesnici protesta prvi započeli incidente...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.