HOĆE LI IH STIĆI RUKA PRAVDE: Spisak terorista OVK koji su do sada ispitani u Hagu

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Maj.2019, 00:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HOĆE LI IH STIĆI RUKA PRAVDE: Spisak terorista OVK koji su do sada ispitani u Hagu

Hoće li Specijalni sud za zločine OVK opravdati svoje postojanje? Donosimo spisak tridesetak terorista koji su do sada saslušani.

Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu od novembra prošle godine pa do danas ispitao je više pripadnika terorističke OVK. Do sada je ispitano tridesetak lica, a među njima ima par zvučnih imena terorističkih vođa.

U nastavku donosimo imena svih pripadnika terorističke OVK koji su bar jednom ispitani pred Specijalnim sudm za zločine >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << OVK u Hagu:

1. Gani Geci, bivši poslanik LDD, ispitan je početkom novembra na nepoznatoj lokaciji na Kosovu. Kako je sam izjavio, biće svedok za pet ubistava pred sudom u Hagu.

2. Rustem Mustafa – Remi, bivši komandant "Operativne zone OVK“ u Labu i bivši poslanik tzv. Skupštine Kosova, ispitan 14. i 15. januara u Hagu. Ispitivan u svojstvu "osumnjičenog svedoka“, kako je sam rekao.

3. Astrit Šabani, bivši pripadnik OVK, je na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina u zatvoru u Dubravi, zbog ubistva 4 Roma i jednog Albanca. Specijalno tužilaštvo ispitalo ga je u zatvoru 8. decembra, kako prištinski mediji prenose, zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma.

4. Sokolj Dobruna, bivši predsednik "Vojnog suda Oslobodilačke vojske Kosova“, pozvan je od Specijalnog suda na ispitivanje 12. decembra u Prištini. Prvobitno mu, kako su prištinski mediji javili, nije predočeno u kom svojstvu će biti ispitan, tokom ispitivanja u Hagu 13-14 decembra, video je, po sopstvenoj izjavi da je pisalo svedok, ali da na osnovu pitanja koja su mu postavljali, kako je rekao, ne može da isključi mogućnost i da bude osumnjičen.

5. Nazif Mehmeti, Kapetan Dini, bivši "šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba“. Pozvan je od Specijalnog suda da se pojavi na saslušanju od 22. do 24. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

6. Sami Ljuštaku, bivši komandant OVK, pripadnik tzv. "Dreničke grupe“. Ljuštaku je ispitan  i 17. januara u Hagu, „branio se ćutanjem“. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan.

7. Remzi Šalja, komandant "Crvena Jabuka“, "komandant specijalne jedinice glavnog štaba OVK“, pozvan je na saslušanje 17. januara u Hagu. Nije mu predočeno u kom svojstvu će biti ispitan. Izjavio je da se "neće predati“ niti odgovoriti na poziv. U međuvremenu je stigla i nova vest– Šalji se "gubi svaki trag“, a početkom februara je Osnovni sud u Prizrenu izdao međunarodnu poternicu za Šaljom.

8. Safet Sulja, "pukovnik OVK", deo operativne zone Paštrik“, pozvan od Specijalnog suda na saslušanje 12. decembra u Prištini. Kako je sam izjavio, pozvan je u svojstvu svedoka. Ispitan je kada i Sokolj Dobruna, od 13-14. decembra.

9. Sabahajdin Cena, bivši OVK  pripadnik u "operativnoj zoni Paštrik“, saslušan 14. i 15. januara u Prištini. Njegov advokat, Mahmut Haljimi, izjavio je da je njegov klijent ispitan u svojstvu osumnjičenog.

10. Suljejman Seljimi, bivši glavni komandant OVK, dobio poziv za saslušanje u Hagu za 9. januar. Nije se odazvao pozivu zbog "narušenog zdravlja“, ali je potom ispitan u Prištini 6. februara. Trenutno je na uslovnom otpustu sa izdržavanja zatvorske kazne zbog počinjenih ratnih zločina protiv civilnog stanovništva.

11. Raimonda Reci, prva pripadnica OVK koja je dobila poziv za saslušanje od Specijalnog suda u Hagu. Poziv joj je uručen početkom decembra, i kako je navela, rečeno je da je pozvana u svojstvu svedoka.

12. Ismet Tara, poznatiji kao "Komandant Hodža“ primio je poziv za saslušanje 20. decembra. Tara je ispitan u Hagu, u svojstvu osumnjičenog 17. februara, a ispitivanje je trajalo nekoliko dana.

13. Naser Krasnići, bivši komandant OVK za oblast Paštrik ispitivan je dva dana u Prištini, saopštio je njegov advokat Fljorin Vertopin 18. januara.

14. Nazif Mehmeti, bivši šef vojne policije OVK u operativnoj zoni Laba, ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Prištini 22. i 23. januara.

15. Faton Mehmetaj, bivši član OVK, ispitan je 4. februara u Hagu. Nije poznato u kom svojstvu je Mehmetaj bio ispitivan.

16. Mahir Hasani, pozvan na ispitivanje 11. februara u Hagu, javio je prištinski "Insajderi", ali je vest demantovao sam Hasani. Međutim, početkom februara, advokatska kancelarija Artana Ćekinija saopštila je da je specijalno veće tzv.Ustavnog suda suspendovalo nalog specijalnog tužioca prema g. Hasaniju za predaju dokumenata, podataka, beleški i specifikovanih dokumenata iz naloga specijalnog tužioca.

17. Ljahi Ibrahimaj(Lahi Ibrahimaj) "general OVK" iz Metohije (Dukagjin), potvrdio je 11. februara da mu je uručen poziv od strane Specijalizovanih veća i najavio da će ga tužilac ispitati. Odbio je da kaže kada će biti ispitan i u kom svojstvu.

18. Isuf Gaši ispitan je od strane Kancelarije specijalnog tužioca 20. februara u svojstvu svedoka.

19. Pjeter Šalja poznatiji kao "Komandant vuk“ ispitan je u svojstvu osumnjičenog u Briselu. Ovu vest saopštio je Šalja 21. februara, ali tada nije precizirao kada je ispitan, već je naveo da je bio ispitan "pre nekoliko dana“.

20. Bljerim Kuči, poslanik Alijanse za budućnost Kosova, prvobitno je potvrdio da će biti ispitan 12. marta. On je izjavio da će "ispuniti svoju obavezu“ i odazvati se sudu. Kuči nije objasnio u kom svojstvu ga je pozvao Specijalni sud, ali je zatražio od medija da ga ne kontaktiraju sa dodatnim zahtevima. U međuvremenu, portal "Zeri" je preneo vest da se očekuje da Kuči bude ispitan u Hagu 7. aprila.

21. Osman Karpuzi, bivši pripadnik OVK, potvrdio je prošlog meseca da je pozvan na ispitivanje u Hag 13. i 14. marta.

22. Baškim Ndrecaj, bivši pripadnik OVK iz Suve Reke 13. marta dobio je poziv Specijalnog suda. U izjavi za "Ljajmi.net" rekao je da će biti ispitan 21. maja, ali i da ne zna u kom svojstvu. Inače, Ndrecaj je saborac Remzija Šalje koji je takođe primio poziv specijalnog suda, ali koji je pobegao sa Kosova i odbio da se odazove pozivu suda.

23. Saljih Ljajći, komandant 136. brigade OVK, ispitan je 14. marta, saopštilo je "Udruženje ratnih veterana OVK“ iz Peći, ali ne i u kom svojstvu je bio ispitan.

24. Enver Šalja, bivši predstavnik OVK u Nemačkoj. Poziv za saslušanje u svojstvu svedoka uručen mu je upravo u Hagu gde je boravio zajedno sa Ismetom Tarom koji je tamo ispitivan u svojstvu osumnjičenog.

25. Bivši pripadnik OVK kojem je u Tirani izvađen bubreg, čiji identitet je poznat TV "Kljan Kosova", ispitan je tokom marta u kacelarijama EULEX-a u Prištini.

26. Rahim Hašimi (Rrahim Hashim), bivši pripadnik “Delta komandnih snaga” 138. brigade OVK, primio je poziv Specijalnog suda i pojaviće se na ispitivanju 9. aprila u Hagu u svojstvu osumnjičenog.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.