Gradonačelnici u akciji bratimljenja na KiM

Izvor: Studio B, 03.Nov.2012, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnici u akciji bratimljenja na KiM

U Leposaviću je počela akcija Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju o bratimljenju opština i gradova Kosova i Metohije sa opštinama i gradovima iz centralne Srbije.

Svečani prijem za oko 120 gradonačelnika i predsednika opština iz centarlne Srbije i sa Kosova priređen je u sali Doma kulture "Sava Dečanac" u Leposaviću.

Goste su u ime Eparhije raško-prizrenske i grada Leposavića pozdravili protojerej stafrofor Milija Arsović i predsednik opštine >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Dragiša Vasić, a priređen je i kulturno-umetnički program KUD "Kopaonik" iz Leposavića.

Osnovni smisao aktivnosti je da se poveća prisustvo svih srpskih institucija na Kosovu i Metohiji i da se neposrednim povezivanjem opštinskih struktura obezbedi materijalna i duhovna saradnja u oblasti privrede, obrazovanja, kulture, zdravstvene zaštite i ostalih segmenata društvenog delovanja, s ciljem potvrđivanja teritorijalnog integriteta Srbije.

Prva faza akcije koja je počela danas u Leposaviću podrazumeva zajedničku posetu gradonačelnika i predsednika opština iz centralne Srbije Kosovu i Metohiji, kako bi se ostvarili lični kontakti i stekla neposredna saznanja o situaciji u opštinama na Kosovu.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Borko Ilić izjavio je novinarima da je Novi Sad spreman da pomogne lokalnim samoupravama u pokrajini i da pomogne borbu Srba za opstanak na Kosovu i Metohiji.

Ilić je naglasio da je ovo prvi korak koje su opštine iz centralne Srbije napravile u pravcu podrške svim Srbima koji su ostali na Kosmetu i da u narednom periodu gradovi iz centralne Srbije moraju pomoći konkretnim projektima opštine na Kosovu i Metohiji.

On je dodao da je Novi Sad već napravio konkretan korak i krajem novembra će 35 dece iz Štrpca doći u Novi Sad kako bi bili gosti grada i jednog tamošnjeg fudbalskog kluba.

"Nekada nije potrebno ni mnogo novca, potrebna je samo dobra volja i sigurno je da ti mali koraci puno znače opstanku srpske zjednice na Kosovu i Metohiji, a mi ćemo kao grad u skladu s mogućnostima odgovarati na projekte opština iz pokrajine", rekao je Ilić.

Gosti će danas, pored Leposavića, posetiti i opštinu Zubin Potok na severu Kosova.

Centralni događaj je sutrašnje potpisivanje ''Povelje o namerama'' u Kosovskoj Mitrovici, čime će, kako je ranije saopšteno iz vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, biti ostvareni svi preduslovi da skupštine lokalnih samuprava donesu odluke o bratimljenju.

U narednoj fazi Kancelarija za Kosovo i Metohiju bi zadržala ulogu koordinatora, prema potrebi, a sve ostale aktivnosti u vezi sa međusobnom saradnjom preuzeli bi organi lokalnih samouprava.

 

 

 
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Počelo bratimljenje gradova iz centralne Srbije i Kosova

Izvor: Press, 03.Nov.2012

U Leposaviću je danas počela akcija Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju o bratimljenju opština i gradova Kosova i Metohije sa opštinama i gradovima iz centralne Srbije..Svečani prijem za oko 120 gradonačelnika i predsednika opština iz centarlne Srbije i sa Kosova priređen je u sali...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.