Građani nezadovoljniji radom institucija

Izvor: Akter, 30.Apr.2015, 18:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani nezadovoljniji radom institucija

Samo 21 odsto stanovnika Kosova je zadovoljno kosovskim izvršnim, zakonodavnim i pravosudnim institucijama u poređenju sa 46 odsto njih u aprilu 2014, rezultati su istraživanja "Puls javnosti" koji su finansirali i objavili UNDP I USAID

Manje od 24 odsto stanovnika Kosova navelo je da je zadovoljno radom premijera, u poređenju sa 34 odsto u novembru 2014, i 48,5 odsto u aprilu 2014. Samo 18 odsto njih zadovoljno je radom centralnih institucija, u poređenju sa 44 odsto u aprilu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << 2014, pokazali su rezultati.

U pogledu zakonodavnih institucija, samo 19 odsto stanovnika Kosova je zadovoljno radom Skupštine, dok je 20 odsto zadovoljno radom predsedavajućeg - predsednika Skupštine, a ti su procenti iznosili 46,5 i 58 odsto u aprilu 2014.

Iako predsednica Kosova uživa najveći stepen podrške među građanima, broj onih koji je podržavaju takođe je opao. Trenutne ankete pokazuju da je samo oko 30 odsto stanovnika Kosova zadovoljno radom predsednice, a u novembru 2014. je postotak iznosio 40 odsto.

Predsednik, predsedavajući Skupštine, premijer i centralne institucije uživaju najmanje podršku građana od marta 2007. godine.

Nivo zadovoljstva radom kosovskih sudova i tužilaštava takođe je opao za oko 6 i 5 odsto od novembra 2014, i zadovoljstvo radom pravosuđa je najniže u odnosu na sve druge institucije.

Oko 39 odsto stanovnika Kosova potvrdno je odgovorilo na pitanje da li će biti spremni da se pridruže javnim protestima iz političkih razloga - ukupno 45 odsto Albanaca, i 41 odsto kosovskih Srba je spremno da protestuje.

Istraživanje je pokazalo da se 69 odsto stanovnika Kosova oseća bezbedno na ulicama.

Stanovnici Kosova su takođe izgubili poverenje u slobodu medija i nezavisnost pravosudnog sistema. Samo 35,5 odsto ispitanika tvrdi da veruju da mediji na Kosovu uživaju slobodu izražavanja u poređenju sa 40 odsto u novembru prošle godine.

Samo 8 odsto stanovnika Kosova ima povoljno mišljenje o sadašnjim  uslovima za poslovanje, dok samo 5 odsto njih ima povoljno mišljenje o trenutnim uslovima za zapošljavanje.

U anketi je učestvovalo 1.306 građana Kosova starijih od 18 godina, oba pola i iz svih opština i regiona na Kosovu, uključujući i ruralne i urbane oblasti.

Uzorak je obuhvatio 896 kosovskih Albanaca, 210 kosovskih Srba i 200 nesrpskih manjina na Kosovu - Turaka, Bošnjaka, Goranaca, Roma, Aškalija i Egipćana.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.