Građani Srbije primili 3,66 milijardi dolara doznaka

Izvor: Politika, 15.Jun.2015, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Građani Srbije primili 3,66 milijardi dolara doznaka

BEOGRAD– Radnici u inostranstvu u Srbiju su 2014. godine poslali 3,66 milijardi dolara doznaka, od čega je 2,82 milijarde stiglo iz evropskih zemalja, objavio je danas Međunarodni fond UN za poljoprivredni razvoj.

U izveštaju se navodi da doznake u regionu čine veliki deo bruto domaćeg proizvoda - 17 odsto na Kosovu, 11 odsto u BiH, 10 odsto u Crnoj Gori, u Albaniji i Srbiji su ispod 10 odsto BDP-a, odnosno devet i osam procenata, dok je osetno manji udeo u Makedoniji - 4 odsto. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ;

Srbija je među glavnim destinacijama za doznake iz Austrije, gde ima i najviše iseljenika, ali i iz Holandije, Nemačke i Francuske, preneo je portal EurAktiv.

Prema podacima Svetske banke, Srbija ima 1,3 miliona migranata, od čega oko milion u Evropi i oni čine 14 odsto ukupnog stanovništva. ;

Kako je objavljeno, strani radnici u evropskim zemljama poslali su u 2014. u svoje domovine 109,4 milijarde dolara, a očekuje se da ;u 2015. iznos doznaka u Evropi opadne, pri čemu je jedan od razloga za to je pad vrednosti rublje, valute Rusije koja je među najvećim izvorima doznaka.

Doznake iznose najčešće 200 do 300 dolara ako se šalju redovno, dok migranti iz jugoistočne Evrope češće šalju veće iznose četiri do pet puta godišnje.

Doznake imaju ključni značaj za milione domaćinstava širom sveta, pomažu da se podigne životni standard na nivo viši od pukog preživljavanja, kao i da se smanji izloženost rizicima i unaprede zdravlje, obrazovanje, uslovi stanovanja i nivo preduzetništva.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Građani primili 3,66 milijardi dolara doznaka

Izvor: Akter, 15.Jun.2015

Radnici u inostranstvu u Srbiju su 2014. godine poslali 3,66 milijardi dolara doznaka, od čega je 2,82 milijarde stiglo iz evropskih zemalja, objavio je danas Međunarodni fond UN za poljoprivredni razvoj..U izveštaju se navodi da doznake u regionu čine veliki deo bruto domaćeg proizvoda - 17 odsto...

Nastavak na Akter...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.