Ginter Gras: Danas ne bih bio za bombardovanje Srbije

Izvor: NoviMagazin.rs, 12.Nov.2014, 17:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ginter Gras: Danas ne bih bio za bombardovanje Srbije

Nemački nobelovac Ginter Gras poručio je da bi danas bio protiv bombardovanja 1999. godine, te istakao da je trebalo predvideti da će akciju predvoditi SAD i da se neće zaustaviti na Kosovu, već da će se proširiti na Srbiju.

"To je bila moja pogrešna procena. Danas bih se sa dodatnim iskustvom sa američkim vojnim intervencijama i njihovim posledicama zalagao protiv bombardovanja", rekao je Gras u intervujuu nedeljniku "Vreme".

On je rekao da je tada Srbija na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Kosovu "sprovodila teror nad albanskim stanovništvom" i da je bio za to da to mora da se okonča.

"Bio sam, međutim, protiv bombardovanja Srbije i Beograda, pogotovu kada su te čuvene kolateralne greške uzele maha", ukazao je Ginter.

Govoreći o Jugoslaviji, Gras je kazao da je to bila jedina komunisticka zemlja u kojoj su objavljivane njegove knjige jedna za drugom, te da se već po tome razlikovala od svih država Varšavskog pakta.

On smatra da se svet nalazi u Trećem svetskom ratu, ciji početak ne može tačno da definiše, te da će se o njegovom početku raspravljati budući istoričari.

"To je proces koji se razvija tiho i postepeno, koji se proteže od jednog do drugog bojišta koja su daleko jedno od drugoga, a ipak je kod svih očigledna nemoć politike i snaga privrede koja je preuzela primat", istakao je on.

Nemački nobelovac naglašava i da ranije nikome ne bi na pamet palo da, na primer, konflikt sa Rusijom oko Ukrajine ima veze sa onim što se dešava u Siriji.

"A povezani su zbog sveopšte nemoći politike da se problemi reše pregovorima. Ako je tu nafta, onda se napada, ako nema nafte, onda ne", zaključio je Gras.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ginter Gras: Danas ne bih bio za bombardovanje Srbije

Izvor: Nezavisne Novine, 12.Nov.2014

BEOGRAD - Njemački nobelovac Ginter Gras poručio je da bi danas bio protiv bombardovanja 1999. godine, te istakao da je trebalo predvidjeti da će akciju predvoditi SAD i da se neće zaustaviti na Kosovu, već da će se proširiti na Srbiju..."To je bila moja pogrešna procjena. Danas bih se sa dodatnim...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.