General Majk Džekson ponovo na Kosovu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Feb.2012, 00:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

General Majk Džekson ponovo na Kosovu

BEOGRAD -

Prvi komandant Kfora, britanski general Majk Džekson, vratio se na Kosovo posle 12 godina, ali sada kao predstavnik "Kor menadžment grupe".

Kako je objavljeno na sajtu RTS-a, bivši komandant britanske kopnene vojske je uniformu zamenio civilnim odelom pošto je u međuvremenu postao poslovni čovek.

"Kosovo se promenilo nabolje otkako sam otišao odavde. Proglasilo je nezavisnost i zemlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se lepo izgradila. Sada pokušavam da pomognem ekonomski razvoj Kosova, a ne da gasim požar kao 1999. godine", rekao je Džekson u Prištini.

"Vidim brojne nove zgrade, novo osvetljenje i radujem se novom odnosu sa Kosovom, drugačijem i, nadam se, boljem", rekao je "Dart Vejder", kako su ga zvali vojnici koji su služili pod njegovom komandom.

General Džekson je, smatraju vojni analitičari, bio najsposobniji komandant Kfora do sada, iako je radio u složenim okolnostima, dok je čitava misija bila raspoređena na osnovu prilično pogrešnih pretpostavki obaveštajnih službi.

Njegova prvobitna misija bila je "zaustavljanje eventualnog napada jugoslovenskih snaga bezbednosti", dok su zapadne obaveštajne službe, juna 1999. godine, pretpostavljale da Srbi neće ostati na Kosovu posle dolaska snaga NATO.

Najpoznatija epizoda generala Džeksona na Kosovu bio je sukob sa komandantom NATO-a Veslijem Klarkom jer je odbio njegovo naređenje da "oduzme" prištinski aerodrom koji je tada bio pod kontrolom ruskih vojnika.

General Džekson je jedan od brojnih bivših zvaničnika međunarodne zajednice koji su se posle okončanih misija na Kosovo vratili kao poslovni ljudi.

Pre njega, to su učinili kontroverzni bivši zamenik šefa UNMIK-a Stiven Šuk, inače savetnik partije Ramuša Haradinaja i njegov kolega Džok Kovi, visoki zvaničnik kompanije "Behtel", koja na Kosovu i u Albaniji gradi autoputeve.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.