Galuči: Kfor na severu Kosova prekršio svoj mandat

Izvor: S media, 17.Avg.2011, 13:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Galuči: Kfor na severu Kosova prekršio svoj mandat

Ponašanje Kfora "nezakonito". Cilj potpuna izolacija Srba na severu Kosova, ocenio bivši administrator UN za severnu Mitrovicu Džerald Galuči.

Bivši administrator UN za severnu Mitrovicu Džerald Galuči ocenio je da je Kfor, sprovodjenjem blokade za robu iz Srbije na prelazima na severu Kosova, prekršio svoj mandat.

Galuči na svom blogu outsidewalls.blogspot.com navodi da je takvo ponašanje Kfora "nezakonito", a da mu je cilj potpuna izolacija >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srba na severu Kosova, gde ne deluju institucije Kosova.

Bivši američki diplomata je citirao nekoliko odredbi Rezolucije UN 1244 o Kosovu iz kojih, kako navodi, proizlazi da je Kfor izašao daleko izvan okvira svog mandata.

"Prema Rezoluciji 1244 UN, NATO u mandatu nema političkih ingerencija. To znači da se, kada je uspostavljen red na prelazima na severu Kosova, odgovornosti u potpunosti vraćaju civilnom medjunarodnom prisustvu, u ovom slučaju Euleksu, po dogovoru postignutom u novembru 2008. godine", naveo je Galuči.

Prema njegovim rečima, na osnovu toga je jasno da Kfor krši mandatkada sprovodi blokadu uvoza robe iz Srbije, kao i da nije bilo u mandatu komandanta Kfora Erharda Bilera da pregovara s predstavnicima Vlade Srbije.

KiM: Prostitutke ekspresno proterane

Kosorova vodi privrednike na Kosovo

Đelić: Srbija priprema jak dosije za Evropsku komisiju

Dodao je da je to bio zadatak ili Unmika ili Euleksa, ali da se Rezolucija UN "ne može sprovoditi sama", već da to zavisi od volje zemalja članica.

"U ovom slučaju, zemlje Kvinte - predvodjene SAD i Nemačkom, zanemarile su mandat UN. Da je Savet bezbednosti pokušao da ukori NATO ili da mu oduzme mandat na Kosovu, američki veto bi to sprečio. Kvinta ima svoje načine. Teško je očekivati da će se Rusija tome ozbiljno suprotstaviti, ali i da neće koristiti nesrećni presedan koji su uspostavile zapadne zemlje tamo gde to Rusiji odgovara", naveo je Galuči.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.