Francuzi renovirali srpsku školu

Izvor: B92, 03.Dec.2012, 15:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuzi renovirali srpsku školu

Gnjilane -- Francuska nevladina organizacija "Solidarnost za Kosovo" danas je svečano otvorila renoviranu Osnovnu školu "Bora Stanković" u selu Straža kod Gnjilana.

U saopštenju te NVO navedeno je da je škola renovirana donacijama brojnih francuskih donatora i da je vrednost investicije 15.000 evra.

"Uz pomoć brojnih donatora koji učestvuju u humanitarnim programima organizacije 'Solidarnost za Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ' obezbedili smo neophodan materijal za renoviranje škole i platili smo izvođače iz srpskih enklava i tako im omogućili da zarade novac svojim radom", izjavio je osnivač ove NVO Arno Gujon.

"Sve to je nadgledao đakon Bojan Krstić koji je u Gračanici zastupnik humanitarne kancelarije finansirane od strane 'Solidarnost za Kosovo'", rekao je Gujon.

Prema rečima Gujona, ova škola posle toliko godina konačno ima sve neophodno za obrazovanje kosovskih mališana.

"Uveli smo centralno grejanje i postavili radijatore u svim prostorijama, renovirali školski ulaz i betonske stepenice, zamenili prozore i uradili novi sanitarni blok sa toaletom, vodom i strujom", izjavio je Gujon, uz napomenu da su dobili i kupili školski pribor za sve polaznike ove škole.

Božićnu radost ova organizacija doneće i ostalim kosovskim mališanima krajem decembra kada će stići konvoj i deset francuskih volontera koji će podeliti deci sa Kosova školski pribor, sportsku opremu, garderobu i igračke.

Škola "Bora Stanković" je svoje prve đake primila 60-ih godina prošlog veka. Nekada je osnovno obrazovanje ovde sticalo oko 150 đaka, a danas ih je svega četrdesetak.

Infrastruktura nikad nije bila obnovljena, sanitarni blok je bio u jako lošem stanju, grejanje nije ni postojalo, a deca su se smrzavala zimi, jer su prozori na mnogim mestima bili polomljeni.

Francuska NVO "Solidarnost za Kosovo" nastavlja uspešne humanitarne akcije u srpskim enklavama.

Ove godine su dopremili Srbima četiri konvoja sa 40 tona hrane za narodnu kuhinju, jedan konvoj garderobe i odveli 40-tak mališana sa Kosova na more u Herceg Novi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.