Izvor: Radio 021, 02.Jun.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Filips: Srbija naprosto treba da prizna Kosovo

Profesor Dejvid L. Filips, direktor programa za uspostavljanje mira i prava na Institutu za proučavanje ljudskih prava Univerziteta Kolumbija, koji je autor teksta "Tajni pregovori će izdati Kosovo", za portal "Demostat" je rekao da pojedini u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD podržavaju podelu Kosova, "dok se drugi, uključujući članove Kongresa, protive korekciji granica".

Filips zastupa stav da je ideja o razmeni teritorija loša, između ostalog zbog toga što >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ne podrazumeva automatsko članstvo Kosova u UN, a tvrdi i da takav plan ne bi dobio podršku Narodne skupštine Srbije.

"Srbija, naprosto, treba da prizna Kosovo unutar njegovih postojećih granica. Takse će biti ukinute, a put Srbije ka članstvu u EU biće ubrzan, jer će ispuniti kriterijume iz Poglavlja 35", kaže on.

Demostat prenosi i ocenu analitičara Dragomira Anđekovića koji smatra da ono o čemu Filips govori nije realno ni za srednji rok.

"Ako polazimo od vremenskih orijentira koje Filips pominje - to znači da predlog sporazuma bude obelodanjen do 1. jula ove godine i da se posle toga krene u njegovu realizaciju - odgovor je kratak i glasi ne", rekao je on.

"S obzirom na naelektrisanu atmosferu koja je stvorena i na Kosovu, i na prostoru ostatka Srbije - usvajanje i mirno implementiranje bilo kakvog kompromisnog modela prevazilaženja sporova, sada nije moguće", ocenio je Anđelković koji odgovornost prebacuje na kosovsku stranu i kaže da su tamo političari "šovinistički naboj pripadnika svog naroda doveli do gotovo histeričnih razmera" i da je to "podiglo nivo emocija i među Srbima".

"Lično nisam ni protiv razgraničenja uz bolne ustupke koje i mi moramo da prihvatimo zbog odnosa snaga koji ne možemo da promenimo, ali zato smatram uslovom bez koga se ne može otvaranje pitanja prava na samoopredeljenje Republike Srpske", rekao je Anđelković.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Opet aktuelne priče o tzv. RAZMENI TERITORIJA

Izvor: OkRadio.rs, 03.Jun.2019, 12:39

Vranje / Bujanovac -Kako prenosi portal Bujanovačke, profesor američkog Kolumbija univerziteta Dejvid L. Filips, pozivajući se na svoje kosovske izvore, tvrdi da su u toku ozbiljni pregovori između Beograda i Prištine o tzv. razmeni teritorija. On je u intervjuu za BalkanInsight rekao da se „iza...

Nastavak na OkRadio.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.