Fejt ostaje na Kosovu do kraja 2012. godine

Izvor: S media, 19.Jul.2011, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fejt ostaje na Kosovu do kraja 2012. godine

Međunarodna civilna kancelarija (ICO) na Kosovu postojaće do kraja 2012. godine, a njen šef do tada biće Piter Fejt. ICO je neformalna organizacija koja nadgleda sprovođenje plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti.

Međunarodna civilna kancelarija (ICO) na Kosovu postojaće do kraja 2012. godine, a njen šef do tada biće Piter Fejt, prenosi danas prištinski list “Koha ditore” pozivajući se na neimenovane međunarodne izvore.

"Početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << naredne godine biće održan još jedan sastanak Mejdunarodne upravljačke grupe na kojem će biti ocenjen rad civilne kancelarije i njegova budućnost. Tada će i formalno biti odlučeno da se kancelarija zatvara krajem 2012.", rekao je listu neimenovani visoki međunarodni zvaničnik.

Dogovor da ICO funkcioniše do kraja 2012. godine postignut je na sastanku Međunarodne upravljačke grupe 13. jula u Prištini, kada je naloženo Fejtu da, u konsultacijama sa kosovskim vlastima, počne da planira definitivno okončanje mandata te kancelarije, u zavisnosti od dalje procene sprovođenja plana te grupe.

Međunarodna upravljačka grupa je neformalna organizacija koja nadgleda sprovođenje plana Martija Ahtisarija o nadgledanoj nezavisnosti, a čine je SAD i zemlje EU koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Uslov za kandidaturu ili prihvatanje realnosti

EU: Za reintegraciju Kosova 70 miliona evra

Vlada učestvuje u rešavanju problema Kosova

Predstavnici zemalja te grupe su se dogovorili da Fejt ostane jedini "nadzornik nezavisnosti” koga će Kosovo imati, piše dalje prištinski dnevnik i dodaje da će zatvaranjem ICO-a biti "okončana i kontrola nezavisnosti Kosova".

Prema izvorima "Koha ditore", dogovoreno je da do kraja naredne godine bude pružena svestrana pomoć Fejtu i ICO-u da se sprovede i preostali deo Ahtisarijevog paketa koji se odnosi na sever Mitrovice, stvaranje zaštićenih zona oko objekata verskog i kulturnog nasleđa, i nekih detalja koji se odnose na prava manjinskih zajednica.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.