Eštonova nema svoj plan za Kosovo

Izvor: B92, 08.Jan.2013, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Eštonova nema svoj plan za Kosovo"

Brisel -- Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton nema sopstveni plan za rešavanje problema severa Kosova, izjavila je za Tanjug portparolka Eštonove Maja Kocijančič.

"Može se reći da su zaključci Saveta naš plan za sever", rekla je Kocijančičeva, demantujući izveštaje prištinskih medija da će Eštonova tokom sledeće runde dijaloga predstaviti premijerima Srbije i Kosova svoj plan za sever.

Savet je krajem prošle godine usvojio zaključke u kojima se taksativno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navodi šta Beograd i Priština treba da učine kako bi Srbija dobila datum početka pregovora o pridruživanju EU, a Kosovo mogućnost da potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju.

U te uslove spada sprovođenje svih dosad potpisanih dogovora, postizanje sporazuma o energiji i telekomunikacijama i početak demontiranja "paralelnih institucija" na severu Kosova.

Kocijančičeva je potvrdila da će briselski dijalog na tehničkom nivou početi 10. januara, dok je susret predsednika vlade Srbije Ivice Dačića i kosovskog premijera Hašima Tačija pod pokroviteljstvom Eštonove zakazan za 17. januar.

"Očekujemo da tehnički dijalog bude posvećen pripremama za novu rundu razgovora na političkom nivou", rekla je portparolka.

Ona je izjavila da za sada nema problema u sprovođenju dogovora o integrisanom upravljanju prelazima na administrativnoj liniji i da četiri dosad otvorena prelaza funkcionišu normalno.

Kocijančičeva je rekla da će Dačić i Tači tokom januarske runde političkog dijaloga nastaviti razgovore o sprovođenju dosadašnjih sporazuma i o situaciji na severu, ali nije mogla da iznese više detalja o dnevnom redu sastanka.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Eštonova nema plan za Kosovo i Metohiju

Izvor: Press, 08.Jan.2013

"Može se reći da su zaključci Saveta naš plan za sever", rekla je Kocijančič, demantujući izveštaje prištinskih medija da će Ešton tokom sledeće runde dijaloga predstaviti premijerima Srbije i Kosova svoj plan za sever...Savet je krajem prošle godine usvojio zaključke u kojima se taksativno...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.