Ešton: Ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo

Izvor: BKTV News, 22.Mar.2014, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ešton: Ne tražimo od Srbije da prizna Kosovo

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je danas da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, niti traži od Kosova da sebe vidi drukčije nego kao suverenu državu.
 
Ona je, međutim, naglasila da između te dve crvene linije može mnogo toga da se uradi.
Ešton, koja posreduje u pregovorima Beograda i Prištine, povodom svoje >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << uloge u briselskom sporazumu koji su premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači postigli prošlog aprila u Briselu, rekla je da je to njihov sporazum.
“Oni su to uradili. Nisam ja. Ne postoji Ešton-sporazum. Niti će ga biti. To sam im rekla. To je vaš sporazum”, rekla je Ešton drugog dana Briselskog foruma u razgovoru sa programskim potpredsednikom nemačkog Maršal fonda, Ivanom Vejvodom.
Ešton je ukazala na to da je kriterijum koji je postavljen za sporazum bio da se unapredi život ljudi na severu Kosova.
Na Vejvodino pitanje kako su se odvijale runde pregovora dve strane, Ešton je rekla da je sve učinjeno da se Dačić i Tači osećaju prijatno.
“Dva veoma nervozna premijera su došla u moj kabinet i to je bila prva prilika u kojoj su se sreli i pričali jedan s drugim… Sve smo učinili da im bude prijatno. Sastanci su uvek bili u mom kabinetu. Mogli su da dovedu koga su hteli…”, rekla je Ešton.
Ona je istakla i značaj radnih grupa koje su se svake sedmice mnogo meseci sastajale u Briselu i radile na tehničkim detaljima spornih pitanja, poput pravosuđa i policijskog sistema.
Ovogodišnji trodnevni Briselski forum nemačkog Maršal fonda počeo je juče, a glavne teme na njemu su Evropa u tranziciji, NATO u tranziciji, s posebnim osvrtom na krizu u Ukrajini, svetska energetska tranzicija i ekonomska konkurentnost, globalna nuklearna bezbednost, kao i situacija u Siriji, Avganistanu, Iranu.
orum, skup na najvišem nivou najuticajnijih ličnosti iz Evrope i Severne Amerike, ove godine je okupio više od 400 političara, poslovnih ljudi, intelektualaca, novinara iz celog sveta.
Izvor: Beta
Tweet
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija,   Hašim Tači

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Nije mi bilo lako sa dve Toze-nervoze"

Izvor: Vesti-online.com, 22.Mar.2014

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton rekla je da EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, niti traži od Kosova da sebe vidi drukčije nego kao suverenu državu, ali je naglasila da između te dve crvene linije može mnogo toga da se uradi. ..EU ne traži od Srbije da prizna Kosovo, niti traži od Kosova...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.