Eskobar: Kurtijevo pismo je pogrešno

Izvor: B92, 22.Sep.2023, 23:47

Eskobar: Kurtijevo pismo je pogrešno

Američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je pismo koje je Kurti uputio američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu pogrešno.

"Reći ću vam da je pismo faktički pogrešno jer kaže da Lajčak i Borelj sarađuju sa Rusijom i da imaju jednostrani pristup prema Kosovu".

"Ali mogu vam reći da pismo sekretaru Blinkenu, nije bilo opravdano. Ne znam zašto to radi. Pratio sam proces veoma, veoma pažljivo i bio sam prisutan u Briselu tokom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mnogih sastanaka. I mogu vam reći, tu nema pristrasnosti", rekao je Eskobar.

Na pitanje šta je njegova poruka Kurtiju, Eskobar je kratko rekao "molim vas ne gubite vreme".

On je izrazio uverenje da sporazum u Ohridu zapravo više koristi tzv. Kosovu nego Srbiji, ističući da je zahtevniji prema Srbiji, nego prema tzv. Kosovu.

Eskobar je, upitan o budućnosti dijaloga s obzirom na trenutnu situaciju, rekao da uprkos tome ne treba napuštati diplomatiju.

"Ne bih to okarakterisao kao kolaps. Rekao bih da nismo uspeli da okupimo strane. Međutim, prema stavu Bajdenove administracije, to ne znači da treba napustiti diplomatiju", dodao je Eskobar.

Povodom Zajednice srpskih opština, Eskobar je rekao da Kosovo treba da je uspostavi u okviru primene Ohridskog sporazuma i da je njeno uspostavljanje proces, što ne znači da Srbija za to vreme neće biti u obavezi da ispunjava svoje obaveze.

"Pogledajte plan koji je predložila Evropska unija, za koji mislim da je veoma pravedan. Obe strane treba odmah da počnu da realizuju svoje zahteve. Znam da u nekim slučajevima Srbija želi da Kosovo uspostavi ZSO pre nego što preduzme nešto sa svoje strane, i znam da je Kosovo predložilo da Srbija završi sve svoje delove pre njene implementacije. Ali ona će biti proces. Tako da mislim da treba da započnemo taj proces. Priznavanje kosovskih dozvola, ličnih karata, vladinih dokumenata, sve je to deo toga. A što se tiče paralelnih struktura unutar ZSO, mislim da je i to proces. Tako da verujem da ovaj proces treba da počne sada. Još čekamo da Vlada Kosova pokaže da ide napred sa tim", rekao je između ostalog Eskobar.

Na pitanje o potencijalnim merama ili posledicama koje bi Sjedinjene Države mogle da razmotre kako bi Kurtija smatrale odgovornim za poštovanje međunarodnog prava, Eskobar se uzdržao od odgovora o merama, ali se fokusirao na posledice.

"Ne želim da pričam o merama. Želim da pričam o posledicama. Dakle, Kosovo se već suočava sa posledicama svoje nespremnosti da blisko sarađuje sa Evropskom unijom. Ali ono što ja kažem je ono što imate nisu posledice već propuštene prilike. Tako sam posle Ohrida razgovarao sa vladom Kosova, da SAD kreću u novu kampanju priznavanja kako bi ubedile zemlje da je Kosovo učinilo sve što je potrebno prema Ohridskom sporazumu. Radovali smo se strateškom bilateralnom dijalogu, radujemo se bližem odnosu sa NATO-om, uključujući potencijalno Partnerstvo za mir, a zatim i podršku kandidaturi Kosova za Evropsku uniju. Nažalost, pošto nismo imali nikakvu implementaciju na Ohridu, sve to je sada isključeno. Voleo bih, nadam se da bismo to mogli da uradimo 2024", rekao je Eskobar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.