Epidemija ne jenjava: Među obolelima od malih boginja i sedmomesečna beba

Izvor: BKTV News, 27.Okt.2017, 14:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Epidemija ne jenjava: Među obolelima od malih boginja i sedmomesečna beba

Raste broj obolelih od malih boginja na Kosovu i Metohiji!

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji od početka meseca registrovano je 24 obolelih od malih boginja, a među kojima je i sedamnaestomesečna beba N.P. iz Klokota kao i dvoje dece iz okoline Kosova Polja i Plemetine, pišu "Novosti".

Na infektivnom odeljenju Klinčko bolničkog centru u Kosovskoj Mitrovici trenutno je hospitalizovano dvanaestoro pacijenata.

"Trenutno na infektivnom odeljenju imamo >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << dvanaestoro pacijenata od kojih je većina, odnosno njih više od osamdeset odsto, iz južne mahale Kosovska Mitrovica odakle su bili i prethodni pacijenti od morbila", ističe primarijus Milovan Krivokapić, direktor Zavoda za Javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici i objašnjava da ekipe ovog zavoda svakodnevno obilaze srpske sredine u Pokrajini odnosno da su do sada obišli centralni deo Kosova, pomoravski kraj, Pećki okrug i druge sredine.

Podsećajući da je početkom nedelje naložena vanredna vakcinacija dece do 14 godina, direktor Krivokapić pojašnjava da Zavod za javno zdravlje iz Kosovske Mitrovice, koji pokriva sve srpske sredine na Kosovu i Metohiji, svakodnevno šalje rezulate pacijenata na analize Institutu "Batut" kao i Ministarstvu zdravlja.

I dok u srpskim sredinama ističu da imaju dovoljno vakcina protiv malih boginja, na Infektivnoj klinici u Prištini do sada je registrovano oko 200 slučajeva obolelih od malih boginja.

Građani strahuju da se bolest ne proširi na ostale gradove u Srbiji, ali nadležni tvrde da mesta panici nema, jer su preduzete mere pojačanog nadzora, i apeluju na vakcinaciju koja je jedina zaštita od morbila.

Zbog sumnje da je jedno dete iz Niša obolelo da malih boginja, uzorci će biti poslati na analizu, prenele su danas Niške vesti. Iz Instituta za javno zdravlje navode da su kućna izolacija i analize redovna procedura u ovakvim slučajevima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.